NOVINKY: The Bug, Merchandise, Vaults, Perfume Genius a další géniové

23. červenec 2014
Factory Radia Wave

Aktuální novinky v playlistu Radia Wave vám (nejen) prostřednictvím mladičké Ariany Grande pomohou se osvobodit. Se záhadnými Londýňany Vaults budeme zkoumat naši životnost, s floridskými Merchandise si prohlédneme nepřátele, zatímco norští Soft As Snow budou střežit naše skleněná těla. Soulový anděl Azekel zvěstuje novou romanci, poprockoví The Rosebuds opěvují modré oči a drama Queen Perfume Genius dává průchod nastřádané zlosti. Brrap.

Ariana Grande – Break Free ft. Zedd
Credits: Anton Zaslavski, Ariana Grande-Butera
Label: Republic
Americká popová a televizní hvězdička Ariana Grande nedávno infikovala digitální vlny Radia Wave svým nakažlivým hitem Problem. V těchto dnech přichází talentovaná jedenadvacetiletá zpěvačka s druhým singlem z připravované desky My Everything, která vyjde 25. srpna. Klubová hymna evokující vrcholné tracky severské divy Robyn se jmenuje Break Free a na jejím masivním EDM soundu se výrazně podepsal vyhledávaný rusko-německý producent a držitel Grammy Zedd.

Perfume Genius – Queen
Credits: Mike Hadreas
Label: Matador Records
V únoru uplynuly dva roky od vydání alba Put Your Back N 2 It, kterým prorazil do širšího povědomí seattleský hudebník Mike Hadreas alias Perfume Genius. Singl Queen, který se minulý týden začal šířit internetem i rozhlasovým éterem, je ale pro fanoušky mírným překvapením: místo introspektivních balad, kterými se proslavil, tentokrát Perfume Genius servíruje suverénní a trochu výstřední pop. Výtečná skladba je předzvěstí jeho třetího studiového alba Too Bright, které vyjde 23. září znovu na Matador Records. Máme se prý připravit na agresivní desku, neboť bude odrážet skrytou zlobu, která v Mikeovi rostla od teenagerských časů a právě teď začíná vybublávat. Brr, máme úplně husí kůži.

The Bug – Function ft. Manga
Credits: Kevin Martin
Label: Ninja Tune
Basový agresor The Bug alias Kevin Martin konečně dokončil pokračování svého slavného alba London Zoo a 25. srpna vypustí skrze label Ninja Tune do světa svoji čtvrtou studiovou desku Angels & Devils. Tracklist se hemží velkými jmény alternativní scény od Grouper přes Death Grips po Gonjasufiho, Kevin Martin ale nezapomněl ani na svoje tradiční spolupracovníky, jako jsou Flowdan, Warrior Queen nebo Justin Broadrick z Jesu. Dosavadní zveřejněné skladby z alba zatím vyznívají poněkud rozpačitě, z aktuálního singlu Void/Function proto vybíráme b-stranu, na níž exceluje grimeový rapper Manga z Roll Deep. Skladba s mohutným tahem na bránu má potenciál navázat třeba na dubstepovou klasiku Skeng, v níž hostoval Mangův kolega Flowdan.

Soft As Snow – Glass Body
Credits: Oda Egjar Starheim, Øystein Monsen
Label: Houndstooth
Oda Egjar Starheim a Øystein Monsen alias norské (momentálně však v Londýně usazené) synthpopové duo Soft As Snow včera (21. července) konečně vydalo své debutové EP Glass Body. To slyšitelně čerpá jak z minimalistické elektroniky známé z raného katalogu labelu Warp, tak i z odkazu stylotvorných skandinávských kapel typu The Knife. Slavné švédské sourozence evokuje i extatický titulní track, jehož 2stepový beat a analogový sound míří rovnou do našeho playlistu.

03170266.jpeg

Merchandise – Enemy
Credits: Carson Cox, David Vassalotti, Patrick Brady
Label: 4AD
Floridské trio Merchandise se během šesti let své existence vyvinulo ze striktní DIY kapely punkových mizantropů v názorově otevřenou formaci, kterou velebí nejvlivnější současná hudební média. 25. srpna vydává trojice z Tampy svou novou desku After The End, tentokrát už na prestižním labelu 4AD. Povedený první singl Enemy je (i díky vokálnímu projevu frontmana Carsona Coxe) zřetelnou poctou novovlnnému zvuku a legendám typu The Smiths nebo Duran Duran.

Vaults – Lifespan
Credits: Vaults
Label: Virgin/EMI
Enigmatické londýnské trio Vaults nadchlo blogosféru už svými nedávnými skladbami Cry No More a Premonitions, přičemž aktuálním epickým singlem Lifespan oslavuje podepsání smlouvy s labelem Virgin/EMI. Znamenitá produkce, retro futuristický osmdesátkový sound, dramatický vokál, pulzující mix euforie a melancholie = jeden z top tracků letošního léta.

The Rosebuds – Blue Eyes
Credits: Ivan Howard, Kelly Crisp
Label: Western Vinyl
Americké indierockové duo The Rosebuds připravilo na 5. srpna vydání svého šestého alba Sand + Silence, které produkoval sám Justin Vernon (aka Bon Iver). Místo pilotního singlu In My Teeth vám nabízíme chytlavou skladbu Blue Eyes, která je svěží kombinací powerpopových harmonií a decentních vlivů Motownu.

Azekel – New Romance
Credits: Azekel Adesuyi
Label: Thunderlightning Recordings
Souloví písničkáři z Londýna s elektronickými beaty? V téhle škatulce je poslední měsíce celkem přetlak, ale jméno Azekel by v silné konkurenci zapadnout nemělo. Zpěvák a producent Azekel Adesuyi debutoval vloni na podzim slibným EPčkem Circle a letošní léto se připomíná čerstvým singlem New Romance, který oficiálně vyšel tento týden a doprovází ho neobvyklý černobílý klip. Zařaďte si ho někam mezi Jamese Blakea, Jamieho Woona a Samphu a těšte se – stejně jako my – na jeho další kousky.

Rouilleux – Recall
Credits: Luboš Rezek, Petr Vrba, Martin Sýkora
Label: KLaNGundKRaCH / Letmo Productions
Pražská postnoiseová kapela Rouilleux vznikla před pěti lety na troskách formace The Ruin of Ruins jako jednočlenný projekt Luboše Rezka. Ten se po debutu Zugzwang (2011) nicméně rozrostl na plnohodnotnou skupinu s členy kolem labelu KLaNGundKRaCH a pražské experimentální scény. V současnosti jsou Rouilleux tři: Luboš Rezek (kytary, zpěv), Petr Vrba (perkuse, klarinet, trumpeta) a Martin Sýkora (basa, syntezátory, beaty); a právě v této sestavě na začátku léta vydali druhé studiové album Scatter Your Soul. Z nahrávky, kterou Rouilleux natáčeli s další výraznou postavou současné alternativy – Tomášem Procházkou alias Federselem, si vybíráme „baladu“ Recall – nečekaně přístupnou, byť emočně vypjatou píseň, v níž hlukové stěny ustoupily čistému písničkářství.

Common – Blak Majik ft. Jhené Aiko
Credits: Jhené Chilombo, Lonnie Rashid Lynn, Jr., Ernest Wilson
Label: ARTium / Def Jam
Už desáté studiové album vydává tento týden legendární americký rapper Common. Novinku Nobody's Smiling produkčně zastřešil (stejně jako Commonův poslední opus The Dreamer/The Believer) klasik No I. D., ovšem místo jednotného vzpomínání na staré dobré časy hip hopu je album Commonovým pokusem, jak zachytit současné Chicago se všemi jeho klady i zápory. Ohlašovaný Kanye West se na albu nakonec neobjevuje, zato zde uslyšíte talenty, jako jsou Vince Staples nebo Lil Herb, nebo zpěvačku Jhené Aiko – právě ona zpívá v psychedelické skladbě Blak Majik, kterou doporučujeme vaší pozornosti spíš než oba dosavadní singly.

Spustit audio