NOVINKY: The Go! Team, Django Django, Heems, Viet Cong, Dalekko a ještě dál

13. leden 2015
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách se na popud britských Django Django vydáme za prvotním světlem, s jejich londýnským kolegou Alexem Bureym vyrazíme na horskou dráhu, zatímco písničkář Red Cabin zamíří na barikády. Z kanadské kapely Viet Cong sice uvidíte jen siluety, ale komu by to vadilo. Jen běžte, my vás doženem'.

The Go! Team – The Scene Between
Credits: Ian Parton
Label: Memphis Industries
Brightonská šestice The Go! Team se po čtyřech letech vrací se svým čtvrtým studiovým albem The Scene Between a soudě dle stejnojmenného, mnoha roztodivnými samply protkaného prvního singlu, půjde o vítaný návrat ke kořenům. Desku, která spatří světlo světa 24. března, totiž opět napsal, produkoval a kompletně nahrál šéf kapely Ian Parton, který k jejímu zvuku dodává: „Melodie tu provází celou písní, se samply tady zacházím jako s nástroji, nikoli jako s pouhými základy pro song, a vokalisté jsou výhradně lidé, které jste předtím nikdy neslyšeli.“ A to bude…

Dalekko – Běžte, já vás doženu
Credits: Džian Baban, Pavel Sajner
Label: self-released
Džian Baban byl dosud známý hlavně jako scenárista oceňované komiksové trilogie Monstrkabaret Freda Brunolda, která dostala i divadelní podobu. Poslední tři roky se ale věnuje i svému hudebnímu projektu Dalekko, jehož debutové EPčko se objevilo na internetu v březnu 2013. Rok starý singl Nechoďte ještě spát znáte z naší rotace i z pořadu Startér, 11. ledna ale konečně Dalekko vypustili i celé album. Jmenuje se Neběžel jsem tudy? a míchá chytrou elektroniku s rockovým písničkářstvím ve stylu The Notwist nebo Bloc Party. Kromě Babana se na desce, kterou si představíme dynamickou skladbou Běžte, já vás doženu, autorsky podílel i zpěvák a kytarista Pavel Sajner (ex Pinking Shears).

03291809.jpeg

Alex Burey – The Intimidator
Credits: Alex Burey
Label: Pling Recordings
Devatenáctiletý londýnský producent, zpěvák a multiinstrumentalista Alex Burey je další vycházející hvězdou pestré ostrovní scény. Fanoušek Aphexe Twina, Pink Floyd a Outkast své různorodé inspirace nezapře: jeho výtečný singl The Intimidator je působivým mixem psychedelie, tanga, šedesátkového popu a současného elektrosoulu, který nemá daleko k nejlepším trackům jeho britských kolegů Alt-J. 6. února se dočkáme Alexova EPčka Inside World, jehož sound už nyní někteří blogeři přirovnávají k tvorbě legendárního Scotta Walkera. O tomhle mladíkovi ještě nepochybně uslyšíme. Hodně.

Django Django – First Light
Credits: David Maclean, Vincent Neff, Jimmy Dixon, Tommy Grace
Label: Because
Tři roky starý bezejmenný debut londýnských Django Django patřil k nejvýraznějším deskám celé tehdejší sezony a o to napjatěji se čeká na jeho následovníka. Netrpělivé vyhlížení singlu, který by anoncoval vydání druhého alba, je od pondělka (12. 1. 2015) u konce: čtveřice avant-popových kutilů totiž vyslala do světa nový track s názvem First Light, jehož mix nevtíravé chytlavosti a jemné psychedelie je velkým příslibem věcí příštích.

02928042.jpeg

Heems – Sometimes
Credits: Himanshu Kumar Suri, Gordon Voidwell
Label: Megaforce
Newyorská hiphopová skupina Das Racist je minulostí, a její nejviditelnější člen Heems dokonce nedávno ohlásil konec rapové kariéry. Než (a jestli) k tomu dojde, vydá ještě svoje debutové sólové album Eat, Pray, Thug, které je nachystané na začátek března. Natáčel ho střídavě v Bombaji a Brooklynu a mezi jeho spolupracovníky byli Dev Hynes nebo Harry Fraud. Prvním singlem z desky je skladba Sometimes, za jejímž nervním beatem stojí producent Gordon Voidwell. Sám Heems říká, že skladba je o jeho rozpolcené identitě. „Často jsem měl pocit, že žiji dva životy – život Inda a život Američana a zároveň jeden další život mimo tuto dualitu.“ Sometimes je navíc poctou hiphopovým kliďasům Nice & Smooth i zběsilému stylu Busta Rhymese.

Diet Cig – Scene Sick
Credits: Alex Luciano, Noah Bowman
Label: Father/Daughter Records
Nonšalantní skladba Scene Sick je prvním oficiálním singlem poprockového dua Diet Cig, za nímž se skrývá frontwoman Alex Luciano a bubeník Noah Bowman. 24. února vyjde na labelu Father/Daughter Records jejich pětiskladbové debutové EPčko Over Easy, o němž vám můžeme prozradit hlavně to, že bylo nahráno během loňského Halloweenu a není na něm jediné slabé místo.

Maya Payne – If Only
Credits: Maya Payne
Label: self-released
Sedmnáctiletá zpěvačka z novozélandského Christchurch Maya Payne je zatím dobře střeženým tajemstvím elektronického popu z australského kontinentu. Její debutový singl Fragile způsobil poprask především v domácím rádiovém éteru, ovšem druhá zveřejněná skladba If Only ji už jasně předurčuje k mezinárodní slávě. Stejně jako první singl i euforická novinka If Only těží ze spolupráce Mayi Payne se zkušeným atlantským producentem Dru Castrem.

03291812.jpeg

Viet Cong – Silhouettes
Credits: Matt Flegel, Mike Wallace, Scott Munro, Daniel Christiansen
Label: Flemish Eye / Jagjaguwar
Čtyřčlenná postpunková formace Viet Cong z kanadského Calgary, která vznikla na troskách kapely Women, připravila na 20. ledna vydání svého bezejmenného dlouhohrajícího debutu, který naváže na její loňské EP Casette. Po prvním singlu Continental Shelf jej předjímá syrová skladba Silhouettes, která klasické postpunkové prvky kombinuje s postupy devadesátkového math rocku.

03291810.jpeg

Ettella Diamant – Deadlock
Credits: Richard Lalík, Peter Veselý, Sylvia Menyhértová
Label: Deadred Records / Starcastic / Vlna
Dlouhých deset let trvala cesta slovenského projektu Ettella Diamant od debutového EPčka po dlouhohrající desku. Jejich eponymní minialbum z roku 2004 míchalo drum'n'bass, downtempo a future jazz a v podobných vodách se pohybuje i novinka Again, kterou vydali ještě na konci loňského roku. Trio už dekádu tvoří Richard Lalík, Peter „Kypo“ Veselý a zpěvačka Sylvia Menyhértová aka Slivka (Puding Pani Elvisovej), na nové desce se k nim ještě přidal kytarista Juraj Planovský (Autumnist). My pro vás z alba vybíráme vybroušený triphopový diamant Deadlock.

Red Cabin – Barricade
Credits: Jonathan Foster
Label: self-released
Red Cabin je název sólového projektu nenápadného písničkáře Jonathana Fostera usazeného na Long Islandu. Na své album Right This Way z loňského září nyní Foster navazuje půvabným novinkovým EPčkem Wander, z něhož si do playlistu vybíráme vkusný pop rock s decentním retro nádechem v podobě skladby Barricade.

Spustit audio