NOVINKY: The Roots, SZA, Jimmy Pé a další písmena

15. duben 2014
Factory Radia Wave

Dnešní novinky skrývají hned několik poučných příběhů: třeba o tom, jak se zachovat, když si smažete už nahrané album. Filadelfští The Roots nám k tomu rapují o lidech, kteří se radují, zatímco londýnská zpěvačka LAYLA boduje s epickou baladou o komínech. Poslouchejte s námi kouřmo týdne!

The Fresh & Onlys – Animal Of One
Credits: Tim Cohen, Shayde Sartin, Kyle Gibson, Wymond Miles, Heidi Alexander
Label: Mexican Summer
Skvělí sanfranciští garage-rockeři The Fresh & Onlys 10. června navážou na svou předchozí desku Long Slow Dance novinkou nazvanou House Of Spirits. Své páté album anoncovali už nedávno skrze hodně nekonvenční droneový singl Bells Of Paonia. Aktuální skladba Animal Of One naopak potvrzuje jejich odklon od syrového zvuku směrem k prosluněnému, relaxovanému, bezmála vintageovému soundu. Výtečné skladbě, která se navzdory melancholickému textu o zapomínání, odpouštění a samotě musí báječně poslouchat na pláži, dominuje naechovaný vokál, promyšlené kytarové vyhrávky a retro-popové aluze.

The Roots – When The People Cheer
Credits: Tariq Luqmaan Trotter, Ahmir Khalib Thompson
Label: Def Jam
Už jsou to tři roky, co The Roots vydali svoje poslední studiové album Undun, a tak je nejvyšší čas na další, už jedenáctou položku v jejich diskografii. Fanoušci filadelfské kapely se dočkají 13. května, kdy u Def Jam vyjde novinka ...And Then You Shoot Your Cousin. Bude to prý znovu konceptuální deska, tentokrát navíc zabývající se satirickým pohledem na roli násilí v hip hopu i americké společnosti jako celku. Prvním singlem je delikátní skladba When The People Cheer.

02936286.jpeg

Pepa Knight – Rahh!
Credits: Pepa Knight
Label: self-released
Původně sitárista, klávesista a doprovodný zpěvák kapely Jinja Safari – australský muzikant s podivně českým jménem Pepa Knight – se zvolna vydává na sólovou dráhu. Slinu chytil už během svých cest po Indii (2011 a 2013), kde sbíral zvuky pro své debutové album; bohužel loni si omylem veškerý materiál smazal. Pepa se zachoval rytířsky a rozhodl se nevzdat: postavil si na zahradě týpí, udělal si z něj domácí studio a celý materiál natočil po paměti znovu. Soudě dle hymnického etnopopového singlu Rahh! to nebyla marná práce.

LAYLA – Smokestacks
Credits: Jose Vanders
Label: Indigo Records
Londýnská producentka a zpěvačka Jose Vanders, vystupující aktuálně pod jménem LAYLA, ohlašuje skladbou Smokestacks svoje nové EPčko Black Mud, které vyšlo 28. března. Nedávno s touto písní bodovala na čísle jedna agregátoru hudebních blogů Hype Machine a není divu: track zákonitě rozvibruje každého, kdo má rád dobrý epický pop.

03102884.jpeg

Alpines – No Other Lover
Credits: Bob Matthews, Catherine Pockson
Label: Untrue
Prakticky okamžitě po svém založení v roce 2010 vyrazilo britské duo Alpines na společné turné se slavnějšími kolegy The Naked and Famous, Emeli Sandé nebo Florence + The Machine. Po dvou úspěšných EPčkách Night Drive (2011) a Early Hours (2012) chystá dvojice na 26. května vydání své dlouhohrající prvotiny Oasis, která pravděpodobně dokoná jejich postupný přechod od trip hopu a popu k estetice současné taneční hudby. Tuto tendenci stvrzuje i aktuální singl No Other Lover, který míří do naší rotace.

Childhood – Falls Away
Credits: Leo Dobson, Ben Romans-Hopcraft
Label: House Anxiety / Marathon Artists
O londýnském indierockovém kvartetu Childhood se už od sezony 2012/13 mluví a píše jako o jednom z největších objevů ostrovní scény; jejich shoegazem inspirovaný pop ostatně můžete znát i z našeho playlistu díky starším skladbám Blue Velvet a Solemn Skies. V létě by mělo konečně spatřit světlo světa jejich debutové album, z něhož britská čtveřice aktuálně vypouští zasněně euforický singl Falls Away.

03102883.jpeg

Atmosphere – Kanye West
Credits: Sean Daley, Anthony Davis
Label: Rhymesayers
Americké rapové duo z Minneapolis Atmosphere letos oslaví čtvrtstoletí své existence – a jak lépe připomenout dvě a půl dekády prvotřídního hip hopu než novým albem. Bude se jmenovat Southsiders a pánové Slug & Ant ho vydají 6. května, samozřejmě na domovské značce Rhymesayers. Deska prý bude tentokrát velmi osobní se spoustou historek ze Slugova osobního života. Po skladbě Bitter album propaguje singl nazvaný Kanye West, který je však osobností rappera Kanyeho Westa inspirován jen velmi volně.

Jimmy Pé – Tachyphemia ft. Conor Nutt
Credits: Juraj Hrabal
Label: Gergaz
Slovenský producent Jimmy Pé sám sebe popisuje jako průzkumníka na poli zlomených beatů. Jeho debutové album Insomnia se nese v duchu současné beatové alchymie a propojování abstraktního hip hopu s experimentálním R&B, přičemž má velmi blízko třeba k Flying Lotusovi. Na albu je i několik zahraničních hostů, převážně vokalistů – irský producent Sina, Tante Elze nebo anglický písničkář Conor Nutt. Ten je ke slyšení ve skladbě Tachyphemia, nazvané po poruše řeči, při níž postižený mluví příliš rychle a není mu rozumět. Deska vychází na agilním bratislavském labelu Gergaz.

Total Control – Flesh War
Credits: Mikey Young, Dan Stewart, Al Montfort, Zephyr Pavey, James Vinciguerra
Label: Iron Lung
Australská kapela Total Control nám na tři roky starém debutu Henge Beat předložila zneklidňující směs hlubokých vokálů frontmana Dana Stewarta, frenetických krautrockových beatů a ostře řezavých industriálních syntezátorů. Druhá deska Typical System, kterou už teď propaguje pilotní singl Flesh War, bude podle všeho o poznání méně paranoidní. Total Control složili svůj rozpadlý zvuk zase dohromady a připomínají teď něco mezi Human League a Joy Division. Singl je podepřen bezmála andělskými syntezátory, a přestože se rozhodně nejedná o optimistickou hudbu, Total Control ve své nové podobě vyznívají smířeně.

SZA – Julia
Credits: Solana Rowe
Label: Top Dawg Entertainment
Zpěvačka z New Jersey, skrývající se pod jménem SZA, je velkým objevem alternativního R&B. Její hvězda už vystoupala tak vysoko, že podepsala agilnímu labelu Top Dawg Entertainment, na kterém vydávají Kendrick Lamar nebo Schoolboy Q. Po dvojici EPček (See.SZA.Run a S) aktuálně debutuje albem nazvaným Z, na kterém míchá pop a R&B s experimentální elektronikou a všechno balí do zvláštního éterického soundu. Kromě rapperů, jako jsou Kendrick Lamar či Chance The Rapper, se na albu podíleli i beatmakeři Toro Y Moi či XXYYZZ. Znamenitou skladbu Julia, kterou si nasazujeme do vysílání, produkoval losangeleský Felix Snow.

03102885.jpeg

VR/NOBODY – Bites And Slashes
Credits: Václav Rouček
Label: self-released
Zpěvák Václav Rouček a producent skrytý pod jménem Nobodylisten tvoří elektronické duo VR/NOBODY, které na sebe vloni upozornilo triem skladeb vypuštěných zdarma na web. Jejich dosavadním čtvrtým počinem je skladba Bites And Slashes, kterou – stejně jako všechny předchozí – doprovází i videoklip (tentokrát je jeho režisérem Petr Simon). VR/NOBODY na letošní rok chystají debutové EPčko, které stejně jako předchozí singly vypustí zdarma na internetu.

autoři: Karel Veselý , Aleš Stuchlý , Jiří Špičák
Spustit audio