NOVINKY: The Shins, Jens Lekman, Alexandria, David Bowie a Adamn

10. leden 2017
Factory Radia Wave

Jako celý hudební svět i my jsme oslavili sedmdesátiny Davida Bowieho a do rotace nasazujeme skladbu z nového EP No Plan. Jako vždy se ale zaměřujeme hlavně na nová jména – ta v další várce novinek Radia Wave reprezentují třeba rapper Adamn Killa nebo R&B hvězdička Alexandria. Z talentové soutěže Startér přebíráme český objev Silver Springs, s bonusovým singlem se vracíme k Rae Sremmurd a těšíme se i na novou desku The Shins. Zmizíš i s postelí.

Jens Lekman – What’s That Perfume That You Wear?
Credits: Jens Lekman
Label: Secretly Canadian
Napůl stand-up komik, napůl mistr dokonalých indie popových melodií, především ale jeden z nejoceňovanějších severských písničkářů – to všechno je švédský fachman Jens Lekman, který po pětileté albové přestávce konečně hlásí návrat. Volno sice vyplnil sérii Postcard, během které zavěšoval na svůj web každý týden novou skladbu, regulérní album ale vydá teprve 17. února. Nahrávka navazující na předchozí I Know What Love Isn’t se bude jmenovat Life Will See You Now a už teď na ni upozorňuje nový klipový singl. Píseň What’s That Perfume That You Wear? se nese v už tradičním duchu skočné melancholie.

Adamn Killa – Commas
Credits: Adamn Killa, Ryan Hemsworth
Label: Homespun Media Group
Rapper Adamn Killa se dostal do povědomí fanoušků současného rapového zvuku loni, kdy v rámci společného turné s Yung Leanem zavítal i do Prahy. Poté se po boku své partnerky a zpěvačky Killavesi objevil i na přelomové kompilaci kolektivu Bala Club a jeho cestička ke slávě byla umetená. Aktuálně se vydal do vesmíru – alespoň v novém klipu k tracku Commas, který původně vyšel už v listopadu loňského roku a který produkoval respektovaný beatolog Ryan Hemsworth. Adamn.

David Bowie – No Plan
Credits: David Robert Jones
Label: Columbia
Od smrti Davida Bowieho uplynul rok a ani jemu se nevyhnul trend vydávání posmrtných nahrávek, obzvlášť když hudební svět slaví jeho nedožité sedmdesátiny. Nutno ale dodat, že v jeho případě oslavy probíhají velmi vkusně – současně totiž uběhl rok od vydání alba Blackstar, a proto má jeho aktuální EP No Plan podobu outtakeů z nahrávacích session právě k poslední desce. Skladba No Plan, ke které vzniknul i atmosférický klip, se poprvé objevila v broadwayském muzikálu Lazarus a teď putuje i do naší rotace.

Alexandria – Glow
Credits: Alexandria
Label: Awful Records
Atlantský kolektiv Awful už dlouhé měsíce platí za přední americkou rapovou platformu, ty nejlepší věci z jeho katalogu ale trochu paradoxně rapové nejsou. Po zpěvačce jménem Abra, která vystoupila na loňském Creepy Teepee a má za sebou skvělé EP Princess, se teď hlásí o slovo další experimentátorka na poli současného R&B, totiž Alexandria. Ta má aktuálně na kontě dlouhohrající desku Cut Of Cloth, produkovanou dalším členem Awful, producentem Etherealem. Už teď se o téhle dvojici mluví jako o nástupcích Aaliyah a Timbalanda a my si jako důkaz jejich výjimečného soundu pouštíme do rotace track Glow.

The Shins – Name For You
Credits: James Mercer
Label: Columbia
S Broken Bells si James Mercer splnil svoje albové povinnosti v roce 2014, teď je na řadě jeho druhý projekt, tedy kytarovka The Shins. První singl k chystané desce vydali The Shins už loni na podzim, teď následuje druhý track Name For You. Jako vždy jde o optimistickou a výrazně melodickou hitovku se silným refrénem, která napovídá, že deska Heartworms bude událost. Album je naplánované na desátého března.

Gangly – Blow Out
Credits: Sindri Már Sigfússon, Jófríður Ákadóttir, Úlfur Alexander Einarsson
Label: AMF Records
Island má slušnou zásobu hudebních talentů a díky bezmála komunitnímu duchu místní scény jsou muzikanti zvyklí spolupracovat. Nejnovější reykjavícký „allstar“ projekt se jmenuje Gangly a potkali se v něm členové kapel Sin Fang, Oyama a Samaris. Na začátek roku chystá trio EPčko, první singl Blow Out naznačuje, že se snad máme na co těšit. „Gangly znamená v angličtině vytáhlý, vyhublý a neohrabaný a tohle všechno jsme přesně my. Tak jsme se rozhodli tuto část naší osobnosti přijmout a nestydět se za ni,“ vysvětluje v rozhovoru Sindri (známý jako Sin Fang).

Dalekko – Kam patřím
Credits: Džian Baban, Pavel Sajner
Label: self-released
Pro novinku od české kapely Dalekko se vrátíme do poloviny prosince, kdy skupina vydala dvouskladbové EP Kam patřím. Kromě remixu skladby Jet Lag, kterou už z playlistu Radia Wave znáte, se na něm samozřejmě objevuje i zbrusu nová, titulní skladba. Ta má být předznamenáním druhé desky, která zatím nemá jméno a vyjít by měla ještě letos. Kam patřím má každopádně všechny kvality, kvůli kterým Dalekko vylétli tak vysoko (pozor, vtip) – poetický český text, delikátní produkci a cit pro melodii.


Rae Sremmurd – Swang
Credits: Aaquil Brown, Khalif Brown, Pierre Slaughter
Label: EarDrummers/Interscope
Hiphopové bratrské duo Rae Sremmurd aktuálně shlíží na konkurenci z čísla jedna amerického žebříčku s trackem Black Beatles. Dalším singlem z loňského alba Sremmlife 2 bude trochu překvapivě skladba Swang, která se objevila jen na deluxové verzi desky a navíc je to track, na kterém s nimi nespolupracoval jejich dvorní producent Mike-Will-Made-It, ale méně známý atlantský beatmaker P-Nazty. To by ale rozhodně nemělo track zastavit v žebříčkových úspěších.

Silver Springs – Shelter Love
Credits: Niko Jalauzidis, Elijah Cooper, Vaclav Moldan, Jan Nikendey
Label: NO GO
Česko-americká indierocková kapela Silver Springs přesídlila z Los Angeles do Liberce, kde nahrála svoje debutové EP. O produkci se postaral Martin Havlen, mastering měl na starost Joe Lambert (Daughter, Kanye West). Nahrávka vyjde na konci zimy u nezávislého labelu NO GO, první singl Shelter Love vypustila kapela do světa na začátku roku a zaujala třeba i náš Startér.

Desperate Journalist – Resolution
Credits: Jo Bevan
Label: Fierce Panda
Po debutové eponymní nahrávce z roku 2014 se pop-rocková kapela Desperate Journalist v čele se zpěvačkou Jo Bevan chystá na pokračování a začíná dost zostra. Titulní singl Resolution vypustila kapela 1. ledna, což prý podle frontwoman není náhoda – řízný song s euforickým refrénem prý totiž pojednává o intenzivních emocích spojených s pocitem trapna, což je přesně ten koktejl, kterého je přelom roku plný. Celá deska vyjde 24. února.

autoři: Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio