NOVINKY: The Twilight Sad, Katy B, Prago Union, Caribou, King Tuff a další králové

27. srpen 2014
Factory Radia Wave

Novinky se na konci prázdnin nesou ve znamení různých podob rebelie. Zatímco Charli XCX přímočaře vybízí k porušování pravidel, jurodiví The Unicorns pouze touží setrvat ve spánku. Garážový King Tuff u toho zaříkává temný měsíc a Prago Union ještě před začátkem školního roku slibují hodinky s vodotryskem. Bacha na breakdown!

The Juan MacLean – A Simple Design
Credits: John MacLean, Nancy Whang
Label: DFA Records
Po rozpadu LCD Soundsystem kdysi velmi trendy label DFA Records krapet stagnuje, na podzim se ale slávu newyorské značky pokusí vzkřísit americký houseový producent John MacLean, známý na klubové scéně jako The Juan MacLean. Jeho nová deska In A Dream vyjde v polovině září, a jak prozrazuje singl A Simple Design, můžeme se těšit na delikátní disko pop od chlapíka, který vydává singly už od roku 2002, desky má ale zatím na kontě jen dvě. V singlu pochopitelně zpívá jeho stálá spolupracovnice Nancy Whang, kterou si možná budete pamatovat z LCD Soundsystem nebo z loňského (a na Radiu Wave velmi oblíbeného) hitu All You're Waiting For od Classixx.

The Unicorns – Let Me Sleep
Credits: Nick Thorburn, Alden Ginger, J'aime Tambeur
Label: Caterpillar
Nicka Thorburna znáte z našeho playlistu hned v několika inkarnacích: jako frontmana kanadských Islands i člena projektů typu Human Highway, Reefer nebo Mister Heavenly. Klíčový zářez do dějin popkultury ale Thorburn učinil s kapelou The Unicorns a jejím druhým albem Who Will Cut Our Hair When We're Gone? (2003), které právě dnes (26. 8.) vychází v reedici na CD. Součástí nového vydání je i několik dosud nevydaných tracků, mezi něž patří také famózní skladba Let Me Sleep, jejíž divoké, a přitom organické zvukové střihy připomenou nejsilnější chvíle dua The Fiery Furnaces. Kubistický indie rock nikdy nebyl chytlavější!

Caribou – Our Love
Credits: Dan Snaith
Label: Merge
Dan Snaith nepřestává své fanoušky překvapovat: jeho čtvrté album vydané pod jménem Caribou je ve znamení milostných písní, na kterých rozhodně nešetří vokály. Po pilotním singlu Can't Do Without You přichází na řadu titulní skladba Our Love. Ani tady ale nedošlo na ohlášené hosty desky, kterými jsou Jessy Lanza a Owen Pallett – na ně si budeme muset počkat, až album 6. října vyjde na značce Merge. Nasazeným trackem rovněž připomínáme Snaithův pražský koncert 16. října v MeetFactory.

The Twilight Sad – There's A Girl In The Corner
Credits: James Graham, Andy MacFarlane, Mark Devine
Label: Fat Cat
Skotští post punkeři The Twilight Sad přichystali na 27. října vydání své v pořadí čtvrté desky s paradoxním titulem Nobody Wants to Be Here and Nobody Wants to Leave. Tradičně ponurý první singl There's A Girl In The Corner vděčí za své uhrančivé kvality jak působivým klavírním melodiím, tak kombinaci repetitivních riffů a frontmanova truchlivého vokálu.

03193669.jpeg

Basement Jaxx – Summer Dem
Credits: Simon Ratcliffe, Felix Buxton
Label: PIAS
Pět let si dali pauzu, teď se ale klasikové britské taneční hudby Basement Jaxx vrací s novinkou Junto. Sedmé studiové album vychází 25. srpna a navazuje na rozverný eklektický sound desek Remedy nebo Rooty. Na rozdíl od alb jako Scars nebo Kish Kash zde hostují vesměs málo známí vokalisté (výjimkou je snad jen rapper Mykki Blanco). Poté co jsme velkoryse ignorovali singly Unicorn, Never Say Never i Galactical, si z alba vybíráme energickou skladbu Summer Dem, která by se klidně mohla objevit i na prvních dvou deskách Jaxx.

Prago Union – Hodinky s vodotryskem ft. Erika Fečová
Credits: Adam Svatoš
Label: Vozovna
Před nadcházející šňůrou s PSH se Prago Union připomínají novým singlem. Je jím skladba Hodinky s vodotryskem, v níž hostuje zpěvačka Erika Fečová, známá z kapely Navigators. Mozek Prago Union – rapper Kato – si skladbu výjimečně neprodukoval sám, ale využil služeb australského beatmakera jménem Cam Bluff. Hodinky s vodotryskem měly premiéru v podobě klipu, který volně navazuje na slavný snímek Přízrak svobody režiséra Luise Buñuela.

03193668.jpeg

Katy B – Little Red Light
Credits: Kathleen Anne Brien
Label: Rinse
Britská princezna tanečního popu Katy B se před pár dny rozhodla nažhavit fanoušky na své vystoupení v rámci dvoudenní párty jménem Notting Hill Carnival, na níž o víkendu (24. a 25. 8.) oslavila 20. výročí pirátská londýnská stanice Rinse FM. Při této příležitosti vypustila Kathleen Brien skvělý dancehallový track Little Red Light, který navzdory svému názvu absentoval na její letošní desce Little Red.

Charli XCX – Break The Rules
Credits: Charlotte Emma Aitchison
Label: Asylum / Atlantic Records
Veleúspěšný singl Fancy od australské rapperky Iggy Azaley udělal definitivně hvězdu i z hostující Charli XCX, britská zpěvačka chce ale tentokrát dobýt vrchol hitparád sama. Po singlu Boom Clap, usazeném v americké Top 10, pokračuje ve velké jízdě s novinkou Break The Rules. Ta už ohlašuje její třetí studiové album, které se bude jmenovat Sucker a vyjde 21. října. Refrén „I don’t want to go to school / I just want to break the rules“ se navíc pro poslední týden prázdnin skvěle hodí.

King Tuff – Black Moon Spell
Credits: Kyle Thomas
Label: Sub Pop
Hrdina garážového rocku Kyle Thomas alias King Tuff už za pár týdnů naváže na své dva roky staré bezejmenné album novinkou Black Moon Spell. Ta vyjde 23. září na labelu Sub Pop a my si z ní místo psychedelického prvního singlu Eyes Of The Muse vybíráme masivními riffy protkaný titulní track, který celé album otevírá.

Peaking Lights – Breakdown
Credits: Aaron Coyes, Indra Dunis
Label: Weird World
Manželské duo Peaking Lights se po výtečné předloňské desce Lucifer přestěhovalo ze San Franciska do Los Angeles a v nově vybudovaném studiu zde natočilo jejího následovníka. Ten ponese jméno Cosmic Logic a je nachystaný na 6. října. Vychází na agilním labelu Weird World a míchal ho Matt Thornley (DFA, LCD Soundsystem). Pilotní singl v podobě dubového výletu Breakdown vzbuzuje velké očekávání.

03193667.jpeg

Strangers in the City – Home
Credits: Jakub Zbořil
Label: Yannick South
Jakub Zbořil z Veselí nad Moravou, který vystupuje pod jménem Strangers in the City, o sobě dal vědět už vloni debutovým EPčkem vydaným na labelu Červený kůň. Písňové miniatury natočené v panelákovém bytě a patřičně ponořené do šumu se následně rozrostly i do dvojčlenné podoby se zpěvačkou Lenkou a Strangers in the City už letos patřili k pilným festivalovým turistům (Colours of Ostrava, Beseda u Bigbítu, Starfest). Kromě toho ale také stíhají v Ústí nad Labem dokončovat regulérní debut nazvaný South, který by měl vyjít v říjnu. První ochutnávkou je skladba Home, která se objevila na červencové kompilaci časopisu Full Moon, a jak je u Strangers in the City zvykem, její stopáž nepřesahuje dvě minuty.

Spustit audio