NOVINKY: Toro Y Moi, Mayen, Zhala, LO/VE, Tonik Ensemble a další drinky

10. únor 2015
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách budeme tančit švédskou lambadu, otisky pak sejme islandský projekt Tonik Ensemble. Čeká vás labutí píseň a romantické odstíny kapely North Highlands i zasněné polohy domácího písničkáře jménem Mayen. Houbové hody pak servíruje americký beatmaker tchajwanského původu Mochipet. Hudebním halucinogenům zdar!

Toro Y Moi – Empty Nesters
Credits: Chaz Bundick
Label: Carpark
Americký písničkář a producent Chaz Bundick alias Toro Y Moi v posledních letech dodržuje pravidelný rytmus „co rok, to nová deska“ (naposledy pod svým dalším pseudonymem Les Sins). Není tudíž žádným překvapením, že v těchto dnech ohlásil novinku What For?, která vyjde 7. dubna na labelu Carpark. Zvukově nevyzpytatelný dělník intelektuálního popu se na prvním singlu Empty Nesters trochu nečekaně vydává do hájemství indie rocku à la Elliott Smith.

Tonik Ensemble – Imprints
Credits: Anton Kaldal Ágústsson, Johann Kristinsson
Label: Atomnation
Za projektem Tonic Ensemble se skrývá islandský hudebník Anton Kaldal Ágústsson, jehož záliba v kombinaci elektroniky a klasických nástrojů zpravidla vede k ohromujícím výsledkům. Nejinak je tomu v případě aktuálního mysteriózního singlu Imprints, na němž zanechali zřetelné otisky i zpěvák Johann Kristinsson a cellista Þórður Hermannsson. Delikátní, organický, vrstevnatý sound ale zdobí všech osm tracků Ágústssonova nového alba Snapshots, které vychází už tento týden.

Zhala – Aerobic Lambada
Credits: Zhala Rifat
Label: Konichiwa Records
Švédskou zpěvačku jménem Zhala jsme si prostřednictvím singlu Prophet představovali ve Factory přesně před rokem. Umělkyně upsaná labelu Konichiwa Records, který provozuje její severská kolegyně Robyn, nám teď předkládá novou porci naivistického hypnopopu v podobě skladby s půvabným názvem Aerobic Lambada. Pozornost blogů a hudebních médií si právem získal i videoklip k této skladbě, v němž významný švédský dokumentarista Ester Martin Bergsmark obratně propojuje poetické prvky a sociální kontexty.

Portico – 101 ft. Joe Newman
Credits: Duncan Bellamy, Milo Fitzpatrick, Jack Wyllie
Label: Ninja Tune
Portico Quartet je minulostí, ať žije Portico! Z londýnského postjazzového kvartetu se po odchodu Keira Vineho stalo trio, přípravy čtvrtého alba to ale nijak nezabrzdilo. Kapela nově podepsala značce Ninja Tune a z chystané (a dosud nepojmenované) desky vypouští první singl. Jmenuje se 101 a v hypnotické fúzi jazzu a elektroniky zpívá Joe Newman z Alt-J, který tvrdí, že byl vždycky velkým fanouškem Portico Quartet a že je pro něj velkou ctí se na jejich nahrávce objevit. Tak určitě.

Mayen – Hometown
Credits: Lukáš Mayen
Label: self-released
Pražský písničkář a vyznavač zasněného kytarového popu Mayen (ex-Deaths) aktuálně navazuje na své EPčko Wonder Years výborným singlem Hometown z chystaného minialba Elegy, které vyjde letos v březnu. Skladbu, která (stejně jako většina chystaných Mayenových songů) pojednává o vyrovnání s minulostí, nahrál Lukáš v Berlíně u Igora Brusa z Deaths, mix a mastering měl na starosti Tomáš Havlen. „Hrubé demo písničky Hometown jsem napsal minulé jaro za jedinou cestu vlakem z Prahy do Ústí nad Labem; mám pocit, že na téhle trase funguje nějaká neuvěřitelná chemie,“ dodává k procesu vzniku nového singlu sám autor.

03225391.jpeg

LO/VE – Mike Mabes
Credits: Markéta Dvořáková, Pavel Ptáčník
Label: Vole Love
Poslední lednový den pokřtila svoji debutovou kazetu pražská dvojice LO/VE, kterou si můžete zařadit do party kolem volného sdružení Vole Love (I Love 69 Popgejů, Schwarzprior, Marius Konvoj). Na svém debutu nazvaném přímočaře It’s fucking amazing that you are here kombinují Pavel Ptáčník (Like She) a Markéta Dvořáková minimalistický noise rock s výrazným dívčím vokálem à la Kim Gordon. Kromě kazetového releasu je deska dostupná i v digitální formě. Ještě dodejme, že skladba Mike Mabes paralelně soutěží také v naší talentové soutěži Startér.

Supa – Krekáč
Credits: Vladimír Dupkala, Josef Engerer
Label: Rukahore
Dvojice Moja reč ze slovenské Handlové už patří mezi legendy slovenského hip hopu, od desky Dobrí Chlapci 3 z roku 2011 si ale Supa a Delik jdou každý svou cestou. Zatímco druhý jmenovaný už si svoji sólovku odbyl před dvěma lety, Supa (alias Vladimír Dupkala) se dočkal až na konci loňského roku, kdy vydal album Čierne dni. Deska měla na Slovensku skvělé přijetí a figuruje i v aktuálně zveřejněných nominacích na slovenské hudební ceny Radio_Head Awards. Kromě sošky za desku roku se Supa uchází i o cenu za singl roku, a to se skladbou Krekáč.

North Highlands – Shade
Credits: Brenda Malvini, Mike Barron, Daniel Stewart, Jasper Berg
Label: self-released
Jednou z nejlepších kapel vzešlých v aktuální dekádě z rumiště Brooklynu byla indiepopová formace North Highlands, která v roce 2011 zazářila debutem Wild One. Předloni vydaný, francouzským popem inspirovaný surfrockový singl I’ll Do My Best, jenž je nedílnou součástí playlistu Radia Wave, byl předzvěstí toužebně očekávaného druhého alba, po něm ale následovalo hrobové ticho a informace o tvůrčím rozkolu. Výsledkem je jedna špatná a jedna dobrá zpráva: North Highlands se sice skutečně oficiálně rozpadli, svůj druhý opus ale navzdory problémům zvládli dokončit. Bezejmenná deska vychází 10. února a v našem vysílání ji bude reprezentovat nostalgický romantizující singl Shade.

Open Mike Eagle – Dark Comedy Late Show
Credits: Michael Eagle II, Aleksander Manfredi
Label: Mello Music
Po deseti letech na scéně undergroundového rapu se chicagský poeta Open Mike Eagle loni konečně dočkal pozornosti širšího publika díky albu Dark Comedy, které se například vešlo mezi nejlepší hiphopové desky podle magazínu Rolling Stone. V únoru na svůj opus navazuje čerstvým EPčkem A Special Episode Of, které detailněji rozebírá některá z témat propíraných na poslední desce. EPčko otevírá skladba Dark Comedy Late Show, jejíž beat si vzal na starost producent a rapper Exile.

Mochipet – Psilocybin Samurai
Credits: David Wang
Label: self-released
Americký producent a beatmaker tchajwanského původu David Wang vystupující pod pseudonymem Mochipet vydává své nové minialbum Psilocybin Samurai. My z něj pro vás vybíráme adekvátně psychotropní titulní track, který je mixem tučných basů, glitchhopových beatů, jurodivých orientálních samplů a dubstepových řezaček. Houby, snězte si mě!

Spustit audio