NOVINKY: TV On The Radio, Simian Mobile Disco, Zrní, Basenji a další čoklové

9. září 2014
Factory Radia Wave

Dnešní novinky jsou samý blockbuster: ten se šťastným koncem vysílají do světa TV On The Radio, ten s tučnější zápletkou servírují rappeři Run The Jewels. Do světa bondovského mýtu se ladně prostřílela Seinabo Sey, a zatímco kladenští Zrní následují do království prérijního kojota, australský vysokonohý beatmaker Basenji kouše, ale neštěká.

TV On The Radio – Happy Idiot
Credits: Tunde Adebimpe, David Sitek, Kyp Malone, Jaleel Bunton
Label: Harvest
Když jsme si loni v srpnu nasazovali singl Mercy od brooklynských indie rockerů TV On The Radio, dodávali jsme ústy kapely, že na novou desku si budou fanoušci muset ještě chvíli počkat. Čekání je naštěstí u konce: výtečný singl Happy Idiot, který svým zvukem odkazuje jak k novovlnným výbojům, tak k newyorskému soundu počátku milénia, předchází vydání novinky Seeds. Album spatří světlo světa 18. listopadu díky labelu Harvest – a podle všeho to budou solidní žně.

Simian Mobile Disco – Tangents (edit)
Credits: James Ford, Jas Shaw
Label: Anti-
Anglické duo Simian Mobile Disco bude hlavní hvězdou listopadového Radio Wave Stimul festivalu a před návštěvou Prahy ještě stíhá vydat nové album. Jmenuje se Whorrl a pánové James Ford a Jas Shaw ho nahráli během intimního koncertu v americkém Pioneertownu poblíž národního parku Joshua Tree. Nejedná se ale o živou nahrávku: improvizace hrané jen na dva syntezátory dvojici posloužily coby zdrojový materiál, z něhož SMD následně sestavovali své čtvrté regulérní album. Deska vychází tento týden a už první singl Tangents naznačuje, že celý materiál se nese v hodně psychedelickém duchu.

02767283.png

Seinabo Sey – Pistols At Dawn
Credits: Seinabo Sey, Magnus Lidehäll
Label: Virgin
Jedna z nejaktuálnějších senzací severské scény – v Gambii narozená švédská zpěvačka Seinabo Sey – už dobyla náš digitální éter působivými hity Younger a Hard Time, které pro ni napsal hyperaktivní producent Magnus Lidehäll (Mapei, Kylie Minogue, Sky Ferreira ad.). Stejný muž stojí i za novinkovým trackem Pistols At Dawn, který pochází ze zpěvaččina debutového EPčka For Madeline, jež vyjde 13. října. Třiadvacetiletá soulpopová diva s fenomenálním vokálem si podle nás v dramatické skladbě jasně říká o možnost nazpívat příští Bond Theme.

03203259.jpeg

Zrní – Království
Credits: Jan Unger
Label: Supraphon
Dva roky po průlomové desce Soundtrack ke konci světa se vrací kladenské Zrní. Materiál z novinky Následuj kojota spojuje motiv průniku mezi realitou a jiným světy vědomí, nevědomí a fantazie – muzikanti sami o nahrávce tvrdí, že je experimentálnější než předchozí desky. Album Následuj kojota se Zrní znovu natáčel Ondřej Ježek a kapela po jeho vydání vyrazí na turné, které zahrnuje více než třicet zastávek. Prvním singlem je skladba Království.

Run The Jewels – Blockbuster Night pt. 1
Credits: Jaime Meline, Michael Render
Label: Mass Appeal
Rappeři Killer Mike a El-P, kteří patří mezi nejvtipnější/nejchytřejší osobnosti současné hiphopové scény, se rozhodli pokračovat ve svém projektu Run The Jewels. Na konci října vypustí pokračování loňského eponymního debutu, na němž jim budou hostovat Zack de la Rocha, Travis Barker z Blink-182 nebo Diane Coffee z Foxygen. Našláplý a náležitě tučný pilotní singl Blockbuster Night pt. 1 míří za doprovodu kastanět rovnou do našeho playlistu.

Circa Waves – So Long
Credits: Kieran Shudall, Joe Falconer, Sam Rourke, Sian Plummer
Label: Virgin
Nadějná liverpoolská čtveřice Circa Waves navazuje na dynamický singl Young Chasers, který už znáte z našeho vysílání, neméně šarmantním novým trackem So Long, který nahrála v londýnských RAK Studios s renomovaným producentem Danem Grechem (Lana Del Rey, The Vaccines). Britský kvartet je právem na vzestupu: nedávno podepsal labelu Virgin, předvedl se na velkých letních festivalech a koncem září už bude v Londýně předskakovat znovuoživeným The Libertines. Ani to netrvalo tak dlouho.

Basenji – Heirloom
Credits: Basenji
Label: Future Classic
A ještě jednou Austrálie: rudý kontinent v dnešní selekci reprezentuje i talentovaný producent Basenji, který si dal jméno podle středoafrického psího plemena, které neumí štěkat. Kouše nicméně rád: precizní a v nejlepším smyslu slova „naleštěný“ zvuk jeho chytlavého tracku Heirloom (protkaného hravými orientálními motivy) prozrazuje rukopis beatmakera, o kterém ještě rozhodně uslyšíme.

03203263.jpeg

Mansionair – Hold Me DownCredits: Lachlan Bostock, Alex Nicholls
Label: Goodbye Records
Nebyl by to dostatečně nabitý novinkový týden, kdyby v něm chyběl závan čerstvých trendů z Austrálie: tentokrát je řada na trojici Mansionair ze Sydney, jejíž sofistikovaný indiepopový sound s prvky blues i R&B bude slastí pro fanoušky projektů typu Movement, Alt-J nebo Glass Animals. Trio, čerstvě upsané labelu Goodbye (např. Chvrches), vydá 10. října své debutové EP Hold Me Down, z něhož vám nabízíme delikátní titulní track, který je momentálně jedním z největších hitů nenasytné blogosféry.

03203318.jpeg

Never Sol & Meeting By Chance – Four Days
Credits: Sára Vondrášková, Marcin Cichy
Label: Denovali Records
O tom, že zpěvačka Sára Vondrášková má ambice spolupracovat se zahraničními hudebníky, se dobře ví: první vlaštovkou je kolaborace s polským nu-jazzovým projektem Meeting By Chance, za nímž stojí Marcin Cichy ze skupiny Skalpel vydávající na Ninja Tune. Společný singl Sever / Four Days vychází na proslavené německé značce Denovali Records, která už zastřešila reedici loňského alba Never Sol Under Quiet. Stáhnout zdarma si ho můžete tady.

Tensnake & Jacques Lu Cont – Feel Of Love ft. Jamie Lidell
Credits: Marco Niemerski, Stuart Price, Jamie Alexander Lidderdale
Label: Virgin EMI / Astralwerks
Německý producent Tensnake si k natáčení svého albového debutu Glow (vydaného už v březnu) pozval do studia velká jména, jako je např. kytarista Nile Rodgers. V aktuálním singlu Feel Of Love se potkávají hned dvě – Jacques Lu Cont alias anglický hitmaker Stuart Price a soulový bard Jamie Lidell. A výsledek snad ani nemohl dopadnout jinak než zásahem do středu terče. Za pozornost určitě stojí i videoklip, který je reminiscencí na jednu z povídek filmu Všechno, co jste chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) od Woodyho Allena.

Spustit audio