NOVINKY: U.S. Girls, Bully, Leftfield, Aid Kid, Empress Of a další marionety

22. duben 2015
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách nás domácí producent Aid Kid povede za skrytým světlem, abychom následně s novozélandskými Electric Wire Hustle vystoupali po zlatém žebříku futuristického soulu. Brooklynská naděje Empress Of nabídne dvojitou vodu, zatímco portugalská zpěvačka Mai Kino nás nechá shořet. Novinky Radia Wave: vaše univerzální všechno.

U.S. Girls – Damn That Valley
Credits: Meghan Remy
Label: 4AD
Projekt U.S. Girls, za nímž stojí někdejší lo-fi experimentátorka a v Kanadě (!) žijící rodačka z Illinois Meghan Remy, patří k nejnevyzpytatelnějším entitám na současné hudební scéně. Na svých předchozích releasech (nejen) pro label Fat Cat se Meg volně pohybovala mezi avantgardním popem, šedesátkovým písničkářstvím a osobitou verzí R&B. Její aktuální singl Damn That Valley pocházející z připravované nové desky (Meghaniny první pro vydavatelství 4AD) textem i názvem odkazuje k slavným válečným memoárům amerického dokumentaristy, spisovatele a novináře Sebastiana Jungera a svým dubpopovým soundem připomíná jedinečného křížence Ariela Pinka a Santigold.

Bully – Trying
Credits: Alicia Bognanno, Stewart Copeland, Daniel Severs, Kyle Hunter
Label: StarTime
Frontwoman indierockové čtveřice Bully z amerického Nashvillu – výhradní autorka hudby i brutálně upřímných textů a zvuková inženýrka Alicia Bognanno – dává v novém singlu Trying průchod svým nejniternějším obavám, nejistotám, strachům a paralyzujícím pochybnostem. Skladba, jejíž zvuk je zřetelně inspirován tvorbou artrockových kapel 90. let minulého století, je po tracku Milkman už druhou ukázkou z připravovaného debutu Feels Like, který vyjde 23. června na labelu StarTime.

Aid Kid – Hidden Light ft. Veronika Buriánková (Radio Edit)
Credits: Ondřej Mikula
Label: self-released
Asi nejočekávanější domácí debut jarní sezony je konečně venku: Aid Kid alias Ondra Mikula vypustil minulý týden svoje eponymní album. Vedle singlu Broken Arp, který znáte z našeho vysílání, je na desce také jedna vokální skladba – track Hidden Light s Veronikou Buriánkovou z dua Kalle. Rádiový edit původně šestiminutové písně od jednoho z nejtalentovanějších tuzemských producentů nemůže mezi našimi novinkami chybět.

Leftfield – Universal Everything (Radio Edit)
Credits: Neil Barnes
Label: Infectious Music
8. června se po dlouhých šestnácti letech vrátí na scénu s novým albem vlivný elektronický projekt Neila Barnese (dříve v duu s Paulem Daleym) Leftfield, jehož desky Leftism (1995) a Rhythm & Stealth (1999) dodnes patří k milníkům taneční hudby. Třetí studiová nahrávka Leftfield nese titul Alternative Light Source a hostují na ní mimo jiné Tunde Adebimpe z kapely TV On The Radio, Channy Leaneagh z projektu Poliça nebo duo Sleaford Mods. První singl Universal Everything pak představuje tvrdou, avšak chytlavou taneční lekci, importovanou strojem času rovnou z přelomu milénia.

Prodavač – N.Z.
Credits: Prodavač
Label: Stoned To Death
Příští víkend se bude na strahovské Sedmičce křtít třetí číslo časopisu Crook/Křivák a s ním také kazetová kompilace Crooked To Death. V bleskových setech se v pátek a sobotu vystřídají na pódiu kapely jako Or, Peleton, Bugmen nebo Hissing Fauna. Na kompilaci ale kromě výše jmenovaných nechybí ani pražské kvarteto Prodavač, jejichž příspěvek N.Z. si NasaZujeme do vysílání.

Empress Of – Water Water
Credits: Lorely Rodriguez
Label: XL/Terrible
Brooklynskou zpěvačku a skladatelku Lorely Rodriguez, která si říká Empress Of, jsme vám poprvé představovali už před dvěma lety netradičním love songem Realize You. Navzdory tomu, že ji vlivná hudební média průběžně zařazují na seznam nejnadějnějších jmen současnosti, na skutečný průlom Lorely stále ještě čeká. Doufejme, že jím bude její dlouhohrající debut, na kterém Empress Of už přes rok pracuje a z něhož teď vypouští výtečný singl Water Water. Její sofistikovaný taneční elektropop protkaný akrobatickými vokály navíc už brzy okusí i fanoušci Jamieho xx a Florence + The Machine, s nimiž Empress Of letos vyrazí na letní turné.

03023107.jpeg

Mai Kino – Burn
Credits: Mai Kino, Luke Smith
Label: Bad Life
Mai Kino je portugalská zpěvačka usazená v Londýně, která na začátku dubna debutovala skladbou Burn, za niž právem sklízí uznání napříč blogosférou. Singl vychází 20. května na labelu Bad Life a nadaná synthpopová písničkářka ho natočila s pomocí producenta Luka Smithe, který má za sebou práci s Foals nebo Depeche Mode. Kariéru Mai Kino, která se jistě brzy adekvátně rozhoří, budeme i nadále bedlivě sledovat.

Rose Windows – Strip Mall Babylon
Credits: Chris Cheveyo, Rabia Shaheen Qazi, David Davila, Nils Petersen, Pat Schowe, Richie Rekow, Veronica Dye
Label: Sub Pop
Pozoruhodná seattleská šestice Rose Windows začátkem května vypustí skrze label Sub Pop do světa své druhé bezejmenné album – bude to ale to poslední, co udělá. Před pár týdny totiž kapela, zručně kombinující prvky psychedelického rocku, folku a africké či perské hudby, nečekaně oznámila svůj rozpad. Hymnický singl Strip Mall Babylon nicméně napovídá, že půjde o rozloučení bezmála triumfální.

Electric Wire Hustle – Golden Ladder
Credits: Mara TK, Taay Ninh
Label: Somethink Sounds
Novozélandská dvojice Electric Wire Hustle se specializuje na futuristický soul a se svou druhou deskou Love Can Prevail sbírala skvělé ohlasy po celém světě. V polovině dubna kapela vyrazila na evropské turné, z něhož fanouškům aktuálně posílá sugestivní novou skladbu Golden Ladder, která je zdarma ke stažení na jejich SoundCloudu.

The Mary Onettes – Ruins ft. Maria Usbeck
Credits: Philip Ekström, Petter Agurén, Simon Fransson, Henrik Ekström
Label: Cascine
Na své rok staré EPčko Portico novým singlem Ruins navazuje také švédská dreampopová čtveřice The Mary Onettes, jejíž skladby dobře znáte z naší rotace. Původně instrumentální track, určený pro nejmenovaný švédský film, se nakonec díky spolupráci frontmana Philipa Ekströma a zpěvačky Marie Usbeck z brooklynského novovlnného tria Selebrities dočkal vokální podoby – výsledkem je melancholický indie pop té nejvyšší kvality.

Spustit audio