NOVINKY: Wilco, M.I.A., Alice Glass, Divided, Chvrches, Wavves & další vlny

21. červenec 2015
Factory Radia Wave

V dalších letních novinkách Radia Wave bude srílanská tygřice M.I.A. tasit meče, chicagští Wilco ochutnají pár stropů a newyorský rapper Despot u toho postaví barák z cihel. Dcera slavné Neneh Cherry doufá, že ji díky jejímu debutovému singlu lépe poznáme, zatímco domácí Divided si na to ještě radši počkají. Jak správně připomínají skotští Chvrches, nejdůležitější je zanechat stopu. Way too much.

Szymon – Medusa
Credits: Szymon Borzestowski
Label: Eloper Music / EMI
Szymon Borzestowski byl mimořádně nadaný australský zpěvák a písničkář, který už v devatenácti letech podepsal kontrakt s vydavatelstvím EMI. Bohužel v roce 2008 u něj propuklo duševní onemocnění, které mu znemožnilo pokračovat v práci na svém debutu. V prosinci 2012 pak Borzestowski ve věku pouhých třiadvaceti let svůj boj s depresí prohrál. Jeho rodina a přátelé nicméně postupně sesbírali Szymonovy dokončené skladby, a 21. srpna tak světlo světa spatří jeho posmrtné album Tigersapp, na němž se objeví i žahavý indiepopový skvost jménem Medusa.

M.I.A. – Swords
Credits: Mathangi Arulpragasam
Label: Apple Music
Srílanská rapperka M.I.A. oslavila minulý týden čtyřicáté narozeniny a k nim si nadělila nový singl Swords. Skladba je součástí krátkého filmu Matahdatah Scroll 01 Broader Than A Border, který měl minulý týden premiéru na Apple Music a mapuje různé podoby tanečních kultur po celém světě. Singl, pod nímž je podepsaný i producent Spanker, rovněž ohlašuje její novou desku Matahdatah, která bude pátým počinem v její studiové diskografii. Kdy přesně ale deska vyjde, zatím ani my nevíme.

02995559.jpeg

DIVIDED – Waiting ft. Veea
Credits: Filip Helštýn, Sára Adámková
Label: self-released
Frýdeckomístecká shoegaze skupina DIVIDED si loni za svůj debut Born To Sleep vysloužila nominaci na objev roku v hudebních cenách Vinyla. Letos na jaře se ale rozpadla ústřední autorská dvojice Filip Helfštýn a Viktorie Marksová a druhá jmenovaná už v DIVIDED nepokračuje. Novým hlasem projektu je tudíž zpěvačka Sára Adámková, která se plně podílí na vzniku nové desky. První vlaštovkou chystaného materiálu je skladba Waiting, v níž ještě hostuje zpěvačka Veea.

Chvrches – Leave A Trace
Credits: Lauren Mayberry, Iain Cook, Martin Doherty
Label: Glassnote
Před dvěma lety dobylo skotské trio Chvrches srdce posluchačů i kritiky svým debutem The Bones Of What You Believe. Svou vytříbenou vizi současného synthpopu trojice dále cizeluje na novém singlu Leave A Trace, který opět stojí na dokonale trefeném mixu odtažitosti a euforie. Skladba pochází z připravované druhé desky Every Open Eye, která se na pultech objeví už 25. září.

Wavves – Way Too Much
Credits: Nathan Williams
Label: Warner Bros.
Americký kytarista a zpěvák Nathan Williams aka Wavves dává v roce 2015 průchod kreativní mánii: nejdříve spolu s bratrem Joelem obnovil duo Sweet Valley (viz jejich split EP se zpěvačkou a producentkou MNDR), následně vydal debutovou desku svého nového psychedelického projektu Spirit Club a tento týden vypouští společné album s kapelou Cloud Nothings. My si ale do vysílání vybíráme jeho nejnovější singl Way Too Much, který Wavves původně zveřejnil bez souhlasu labelu Warner Bros. Dynamická rocková hitovka je předzvěstí Williamsova nového alba, jež produktivní písničkář kutí se svitou producentů v Los Angeles a které by mělo vyjít ještě do konce tohoto roku.

03434560.jpeg

Despot – House of Bricks
Credits: Alec Reinstein, Evan Mast
Label: self-released
Kultovní newyorský rapper Despot ani v třiatřiceti letech nemá v diskografii žádnou autorskou dlouhohrající desku ani mixtape, hostovačky na deskách kolegů (Run The Jewels, Ratking, Das Racist) mu nicméně v posledních letech vybudovaly dostatečnou pověst. I jeho singly jsou dost vzácné, tudíž novinka House of Bricks vzala scénu internetových blogů útokem. Zaslouženě, dodáváme my. O produkci energické skladby se postaral E*Vax alias Evan Mast, polovina Ratatat. Jestli skladba povede ke kýžené dlouhohrající desce, se ještě tzv. uvidí.

Alice Glass – Stillbirth
Credits: Alice Glass, Jupiter Keyes
Label: self-released
Nepříliš hladký rozpad synthpunkového dua Crystal Castles není jedinou věcí, s níž se musela zpěvačka Alice Glass v poslední době vypořádat. Její první sólový singl Stillbirth, který oficiálně vyšel v sobotu (18. 7.), totiž vznikal v období, kdy se Alice snažila vyvázat z destruktivního milostného vztahu. Naléhavý elektronický track kloubící zasněné a tvrdě abrazivní polohy zpěvačka nesvěřila žádnému labelu a veškerý výnos z jeho prodeje půjde jako pomoc organizacím, které se věnují obětem domácího násilí, sexuálního zneužívání a incestu.

02046384.jpeg

Apollinaire – Ice
Credits: Martin Přikryl, Zdeněk Lichnovský, Tereza Vytisková, Petr Matoušek
Label: self-released
Pražské synthpopové kvarteto Apollinaire je novým projektem, za kterým stojí Martin Přikryl z už několik let nefunkčních The Prostitutes. Kapela se představuje chladným singlem Ice, který ohlašuje jejich debutové EPčko vycházející na konci července. Informace o Apollinaire jsou zatím strohé – jejich domácí čtvrtí je pražská Rajská zahrada a zbylí tři členové jsou Zdeněk Lichnovský, Tereza Vytisková a Petr Matoušek.

Wilco – Taste the Ceiling
Credits: Jeff Tweedy
Label: dBpm Records
Chicagští klasikové alternativního rocku Wilco před pár dny příjemně zaskočili fanoušky nečekaným vydáním své deváté řadové desky Star Wars (čítající jedenáct skladeb v délce něco přes půl hodiny). Album s půvabně kýčovitým kočičím obalem kapela nabídla zdarma ke stažení a my vám z něj nabízíme folkem inspirovanou skladbu Taste The Ceiling.

02152895.jpeg

Mabel – Know Me Better
Credits: Mabel Cherry
Label: self-released
Devatenáctiletá, mezi Stockholmem a Malagou vyrůstající, momentálně však v Londýně usazená hudebnice Mabel je nejmladší dcerou legendární švédské zpěvačky a skladatelky Neneh Cherry a producenta Massive Attack Camerona McVeye. Její nevšední hudební talent se naplno projevuje už v jejím debutovém singlu Know Me Better – chytlavé skladbě, která ladně kombinuje prvky R&B a popu s klasickými hiphopovými beaty.

Spustit audio