NOVINKY: WOKE, NVMERI, GØGGS & další kapitálky

7. říjen 2015
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách nám venezuelská zpěvačka Lao Ra poví něco o tom, jak špatnou ji Ježíš stvořil. Dánská aktivistka Kill J na to naváže písní „Si dobrej, ale já sem lepší“, a celou show ještě náležitě okoření duo LA Priest&Lxury. O patálie s rozbitým telefonem se podělí písničkář Oscar, zatímco domácí Ghost Of You, kteří skončili jako druzí v předloňském Startéru, se pověnují koním. Creepy cool.

Kill J – You’re Good But I’m Better
Credits: Kill J
Label: No3
Enigmatický dánský projekt Kill J – reprezentující tu temnější a angažovanější odnož současného skandinávského popu – jsme si představovali famózním singlem Propaganda už letos v srpnu. Skladby kodaňské dvojice, které kombinují silná sdělení, futuristickou popovou produkci a dráždivě nasládlý ženský vokál, v sobě často nezapřou vlivy trip hopu, alternativního R&B či bollywoodské tradice. Nejnovější singl You’re Good But I’m Better představuje experimentální pop Kill J ve zvukově dosud nejčistší poloze, a to navzdory tomu, že skladba pojednává o sexuální frustraci, pocitech společenského vydělení a vztahu, který se postupem času stal zcela toxickým.

GØGGS – She Got Harder
Credits: Chris Shaw, Ty Segall, Charles Moothart
Label: In The Red Records
Za podivným jménem GØGGS se skrývají tři známé hlavy sdílející dle vlastních slov jednu jedinou páteř: Chris Shaw z hardcorové kapely Ex-Cults, produktivní písničkář a multiinstrumentalista Ty Segall a jeho kolega z projektu Fuzz Charles Moothart. Jejich debutový track She Got Harder je syrově punkovou balistickou střelou, která má být předzvěstí debutového alba GØGGS, jež vyjde příští rok a hostovat na něm budou třeba Cory Hanson nebo Mikal Cronin.

Lxury & LA Priest – Show
Credits: Samuel Eastgate
Label: self-released
Jedna z nejzajímavějších nových tváří na britské hudební scéně – londýnský DJ a taneční producent Lxury (např. remixy pro Chvrches) – aktuálně spojila síly s funkovým excentrikem jménem LA Priest (ex-Late Of The Pier), jehož deska Inji patří k nejvýraznějším debutům tohoto roku. Plod jejich spolupráce dostal název Show a jeho neodolatelný groove ještě umocňuje roztomilé video, v němž se oba na trávě ležící muzikanti nechávají netečně ohlodávat od venčených psíků.

Oscar – Breaking My Phone
Credits: Oscar Scheller
Label: Wichita
Talentovaný londýnský písničkář Oscar Scheller se díky singlům Daffodil Days a Beautiful Words v našem playlistu už zvolna zabydluje. Dvaadvacetiletý student umění, jehož nápadité bedroom-popové hity sklízejí nadšení napříč blogosférou, teď na své letní EPčko Beautiful Words navazuje novým singlem Breaking My Phone. Tradičně chytlavý track pohrávající si s přechody z lo-fi soundu k hymnické velkoleposti je dalším Oscarovým výletem do krajin britpopu.

Space Above – Fall Through
Credits: Aaron Short,Sam McCarthy, Maddie North
Label: self-released
V projektu Space Above se sešli tři novozélandští hudebníci usazení trvale v Los Angeles: producent a člen kapely The Naked And Famous Aaron Short, Sam McCarthy z poprockových Strange Babes a zpěvačka Maddie North (So Below). Jejich společný horečnatý sen o cestách po širém kosmu se promítl do hypnotického – vrávoravé kytary a distorzovanou elektroniku kombinujícího – tracku Fall Through.

NVMERI – Scales
Credits: Štefan Kráľovič
Label: GERGAZ
Bratislavské trio NVMERI (dříve známé jako The Uniques) zbrojí na druhé studiové album pod novým jménem a jako jeho předzvěst vypouští singl Scales. Ten, jak je u nich obvyklé, kříží hutné groovy a silný refrén (tzv. po stupnici), a navíc je obdařen povedeným videoklipem. „Snažili sme sa reagovať na tému porovnávania ako na strojcu veľkej miery nešťastia dnešného človeka. Momentálne technológie strašne umocňujú a zveličujú skreslený pohľad na iných, a ľudia na to vôbec neboli pripravení,“ vysvětluje kapela téma skladby Scales. Na samotnou desku slovenské trojice si ale budeme muset počkat do příštího roku.

The Jungle Giants – Creepy Cool
Credits: Sam Hales, Cesira Aitken, Andrew Dooris, Keelan Bijker
Label: Amplifier Music
Ani tentokrát nevynecháme v novinkách výpravu do Austrálie: z tamní pestré scény pro vás aktuálně vybíráme skladbu Creepy Cool od indie-rockové čtveřice The Jungle Giants z Brisbane. Skladba s lehce psychedelickými doprovodnými vokály pochází z jejich nového, kritikou vřele přijatého alba Speakerzoid, které si rozhodně zaslouží pozornost vašich reproduktorů.

WOKE – The Lavishments of Light Looking ft. George Clinton
Credits: Steven Ellison, Stephen Bruner, Ishmael Butler, Tendai Maraire, George Clinton
Label: Adult Swim
Superskupina je už sice notně vousatý termín, jak ale jinak popsat formaci, v níž se potkali Flying Lotus, Thundercat a Shabazz Palaces? A jako by to samo o sobě nestačilo, první počin týmu pojmenovaného WOKE vyšperkoval ještě praotec afrofuturismu George Clinton. Jazzem ovlivněná skladba The Lavishments of Light Looking vznikla pro sérii Adult Swim Singles a je tak zdarma ke stažení na webu této televizní stanice. Teď jen můžeme doufat, že náležitě abstraktní první track projektu WOKE nebude zároveň jeho poslední.

03251011.jpeg

Ghost of You – Horses
Credits: Tom Novohradský, Michal Janík, Štěpán Pařízek, Jiří Habarta.
Label: Indies Scope
Po třech letech existence se k první dlouhohrající desce dostali brněnští Ghost of You. Debut dostal název Glacier And The City a kvarteto ho natáčelo u Ondřeje Ježka ve studiu Jámor. Svůj psychedelický pop s kořeny v minimalismu už předvedli třeba na maďarském festivalu Sziget nebo v rumunském Banátu a se skladbou Horses se poprvé objevují i v rotaci Radia Wave.

Lao Ra – Jesus Made Me Bad
Credits: Laura Carvajalino Avila
Label: self-released
Mladá venezuelská zpěvačka Laura Carvajalino Avila aka Lao Ra pochází z tradičně ortodoxní katolické Bogoty. Není divu, že svým aktuálním singlem Jesus Made Me Bad pobouřila mimo jiné i svou matku. Skladba, která je v daném kontextu považována za akt rebelie, je delikátním mixem reggae, elektropopu a peruánského stylu cumbia.

Spustit audio