NOVINKY: YACHT, Deaths, Azealia Banks, Major Lazer a další hodnosti

19. listopad 2014
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách Radia Wave na vás čeká ledová princezna Azealia Banks, domácí písničkář a milovník sadařství J(éčko) nebo finský rapper a vyznavač české animační školy Paperi T(éčko). Spolu s pařížskými The Dø si budeme lízat rány, zatímco kalifornští YACHT a australští Terrible Truths na nás vykřičí nějaké ty nepopulární pravdy.

Major Lazer – All My Love ft. Ariana Grande
Credits: Ariana Grande-Butera, Myron Birdsong, Yelich-O´Connor, Karen Marie Ørsted, Thomas Wesley Pentz, Blender & Boas
Label: Republic/Universal
Soundtracky k The Hunger Games se vždy mohly pochlubit exkluzivním materiálem, první polovina závěrečného dílu filmové série (natočené podle trilogie Suzanne Collins) jde ale ještě o něco dál. Do role kurátorky soundtracku pozvali tvůrci novozélandskou hvězdu Lorde a ta k účasti přemluvila taková jména, jako jsou Kanye West, Charli XCX nebo Diplo, který na kolekci přispěl novinkou svého projektu Major Lazer. Na tracku All My Love se nicméně kromě Dipla podílely také dánská zpěvačka Mø a sama Lorde, vokál pak nazpívala popová hvězdička Ariana Grande. Soundtrack The Hunger Games: Mockingjay, Part 1 vyšel v pondělí 17. listopadu.

Terrible Truths False Hope
Credits: Rani Rose, Stacey Wilson, Joe Alexander
Label: Bedroom Suck
Pestrou a nevyzpytatelnou australskou scénu tentokrát v novinkách zastupuje trojice z Melbourne, která si říká Terrible Truths. Kapela, která svým fanouškům nikdy nedávala falešné naděje a po vydání split alba s už neexistujícími kolegy Hissey Miyake (2011) se na tři roky odmlčela, se vrací na scénu skvělým postpunkovým singlem False Hope. Ten je součástí kompilace oslavující pět let existence australského nezávislého labelu Bedroom Suck.

The Dø Lick My Wounds
Credits: Dan Levy, Olivia Bouyssou Merilahti
Label: Siamese Squid
Francouzsko-finské duo The Dø, jež tvoří multiinstrumentalista Dan Levy a zpěvačka Olivia Bouyssou Merilahti, se dalo dohromady během natáčení hudby k akčnímu thrilleru Říše vlků (2006). Od té doby vydala v Paříži usazená dvojice dvě úspěšná alba, na která nyní navazuje novinkou Shake Shook Shaken. My vám z ní nabízíme epický a současně intimní singl Lick My Wounds, u jehož synťákových arpeggií je radost si lízat rány.

03253732.jpeg

Azealia Banks Ice Princess
Credits: Azealia Amanda Banks, Abraham Orellana
Label: Prospect Park
Dlouho ohlašovaný a několikrát odkládaný debut rapperky Azealie Banks nazvaný Broke With Expensive Taste se už pomalu stával hiphopovou verzí alba Chinese Democracy, ale stejně jako před šesti lety opus Guns N' Roses i on nakonec skutečně spatřil světlo světa. Stalo se tak minulý týden, kdy si ho Azealia vydala vlastní cestou po dlouhých bojích s nahrávací společností a producenty. Album obsahuje i předchozí singly 212 nebo Yung Rapunxel; z dosud nezveřejněných tracků si mezi novinky vybíráme skladbu Ice Princess, kterou s Azealií nahrál americký producent AraabMuzik.

Mont Oliver White Sheets
Credits: Jakob Hammershøj, Niels Christian Sommer, Mads Bernt Pedersen
Label: Fake Diamond
Jednu z aktuálních senzací věčně nenasytné blogosféry – kodaňské trio Mont Oliver – jsme vám nedávno představovali prostřednictvím jejich debutového singlu 19. Ve vydávání silného materiálu na pomezí trip hopu a urbánního popu pokračuje dánská trojice i nadále: jejich nová skladba White Sheets je hymnickým propojením prvků hip hopu a R&B s příměsí dechů, smyčců a osmibitové elektroniky.

J Málem jsem koupil sad nám dvěma
Credits: Jakub Jirásek
Label: self-released
Talentovaný písničkář Jakub Jirásek alias J(éčko) na sebe upozornil před dvěma lety EPčkem Cold Cold Nights, které vydal ještě před svou maturitou. Letos na svůj debut navázal splitem s žižkovským projektem Hey!Rabbit, kde byla k nalezení i skladba Home, kterou si ostatně na Wave sem tam hrajeme. Novinka Málem jsem koupil sad nám dvěma je Jakubovou první česky zpívanou věcí a nutno říci, že přerod z angličtiny do mateřštiny mu poměrně sluší. Ve videoklipu hraje Jéčko skladbu s harmonikářem Štěpánem Ovsem z kapely Cold Cold Nights, která ho od letošního podzimu doprovází na koncertech.

YACHT Terminal Beach
Credits: Jona Bechtolt, Claire L. Evans, Rob Kieswetter, Jeffrey Brodsky
Label: Downtown
V Kalifornii zabydlení (původně portlandští) elektropopoví filozofové YACHT minulý týden vypustili své nové EPčko Where Does This Disco?, z něhož postupně fanouškům nabídli titulní track a skladbu Works Like Magic. My si však do playlistu vybíráme aktuální singl Terminal Beach, který celou kolekci uzavírá. Lekce dystopického dance rocku, která je poctou tvorbě spisovatele J. G. Ballarda, svým textem úspěšně vytváří atmosféru technologické paranoie.

03253729.jpeg

Deaths Sold
Credits: Igor Bruso, Yaz Uemura
Label: Love By Mistake
Debutové album česko-německého projektu Deaths vzbuzuje očekávání už i na mezinárodním poli. V Berlíně usazená kapela, v jejímž čele stojí Igor Bruso, má za sebou několik povedených singlů a nominaci na cenu Vinyla v kategorii objev roku. Předzvěstí debutu je singl Sold, o jehož distribuci se stará label Love By Mistake, kde vydává třeba britské indiepopové duo IYES. Deaths jsou zdá se v dobré společnosti a novinka, kterou míchal Tomáš Havlen z post-hudby, dokazuje, že naděje do nich vkládané nebyly liché. Jak je u Deaths obvyklé, píseň doprovází výborný klip, za nímž stojí sám renesanční muž Bruso.

Paperi T Sä Jätät Jäljen
Credits: Henri Pulkkinen
Label: Johanna Kustannus
Jedna z nejvýraznějších postav na severské hiphopové scéně a člen helsinského projektu Ruger Hauer – finský rapper Henri Pulkkinen aka Paperi T – loni poskytl Radiu Wave rozhovor u příležitosti vydání rozlučkového alba kultovního finského ansámblu Paavoharju. Teď ale chystá fanoušek psychedelie a animovaných filmů Karla Zemana sólové album, z něhož před pár dny vypustil ponurý pilotní singl Sä Jätät Jäljen („Zapůsobils“), doprovázený stylově existenciálním videoklipem.

SOAK B A NoBody
Credits: Bridie Monds-Watson
Label: Goodbye / Rough Trade
Severoirská hudebnice SOAK (vlastním jménem Bridie Monds-Watson) se na Facebooku charakterizuje jako „fanynka draků a dinosaurů, která má křivé zuby a píše písničky“. Že na téhle sedmnáctileté písničkářce z městečka Derry je i něco víc, dokazuje singl B A NoBody, který na začátku listopadu vydala na značce Rough Trade. Objevili ji skotští Chvrches, díky nimž je Bridie upsána labelu Goodbye Records a na jaře zde debutovala EPčkem Blud. Za syrové písničky zpívané uhrančivým hlasem si vysloužila srovnání s Cat Power a mimořádně povedený nový singl ji určitě posune o pořádný kus dál. Už teď se o ní hovoří jako o jednom z favoritů výroční ankety BBC Sound Of 2015.

Spustit audio