Generace na rozcestí: Dělám to zadarmo! A rád!

10. červen 2012

Většina lidí se musí pořádně ohánět, aby zajistila svou existenci a spokojený život svých rodin. Přesto se ale najdou nadšenci, kteří dobrovolně a bezplatně pomáhají druhým. Fenoménu dobrovolnictví se bude věnovat další díl seriálu Generace na rozcestí.

Břetislav Tureček: Někdo vstává, aby mi připravil jídloMísto pohodlného vstávání v sedm mají tihle Izraelci nařízeného budíka třeba už na pátou. A to jen proto, aby hned po ránu mohli bezplatně pomáhat chudým dětem. Někteří z nich jsou studenti, mladíci před vojnou, jiní už chodí do zaměstnání.

„To jsou olivy, tohle slaný bílý sýr. Děti ho mají rády, ale je poměrně drahý a chudé rodiny na něj nemají. Dáváme také dětem do sendvičů tuňáka z konzervy, normální, žlutý sýr... a chutná jim to! Začali jsme s přípravou svačin pro chudé děti před šesti lety, bylo to 348 sendvičů. Dnes jich dobrovolníci po celé zemi denně chystají 7 500!“ říká Zara, která má zdejší dobrovolníky na starosti.

Tady ve městě Ra’anana se podobně jako Zara, Judy nebo Karen každý školní den schází několik dobrovolnic. Všechny pracují v rámci organizace Leket. Ta zajišťuje jídlo pro chudé třeba i tím, že pomocí dobrovolníků sváží zbylé porce z restaurací nebo bezplatně sklízí stovky tun zeleniny, kterou by zemědělci nechali na polích.

02650684_10.jpeg

Ředitel jisté školy mi dokonce povolil promluvit s jedním klukem, který už na svačinu netrpělivě čeká. Nesmím znát jeho jméno ani ho fotografovat, anonymita je důležitou součástí projektu.„Jsem rád, že nám dobrovolníci ty obložené housky nosí úplně diskrétně. Vždycky si o přestávce někam nenápadně dojdu a pak se vrátím do třídy. Nikdo se mi tak nemůže posmívat, že jsem z chudé rodiny.“

Odhaduje se, že pod hranicí chudoby žije v Izraeli nejméně čtvrtina dětí. Charity a dobrovolníci jim často pomáhají více než vláda. Mezi nadšence, kteří chystají svačiny pro chudé školáky, se vydal Břetislav Tureček – poslechněte si jeho reportáž.

Ivana Veselková: Dvě hodiny týdněPrávě tolik času věnují dobrovolníci pod hlavičkou organizace Člověk v tísni doučování dětí, které potřebují ve škole podat pomocnou ruku.

Malá Natálka měla ještě před časem problémy nejen s násobilkou, ale i se sčítáním. Jednu dobu to dokonce vypadalo, že by mohla mít na vysvědčení pětku z matematiky. Od té doby, co Natálku doučuje dobrovolnice Lucka Bauerová, se ale situace rapidně zlepšila.

Lucka je jednou z dobrovolnic, které se zapojily do projektu Daruj dvě hodiny týdně, který spadá pod organizaci Člověk v tísni. Jak projekt funguje v praxi, mi vysvětlilkoordinátor dobrovolníků Matouš Bořkovec.„Dobrovolníci u nás doučují děti dvě hodiny týdně a chodí většinou přímo do rodin. Jedná se o děti, které jsou znevýhodněné tím, že jejich rodiče se s nimi z různých důvodů nemohou učit. Tyhle děti pak už mohou mít třeba ve třetí třídě na vysvědčení čtyřky a mohou pak být přeřazeny na praktickou školu. Tomu se náš doučovací program snaží předcházet.“

02469098.jpeg

Poslechněte si reportáž Ivany Veselkové o projektu Daruj dvě hodiny týdně.


Generace na rozcestíČeský rozhlas 1 – Radiožurnál a Radio Wave spolupracují na projektu reportáží s názvem Generace na rozcestí. Zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu a redaktoři Radia Wave se vždy ve dvou reportážích budou zabývat problémy, které řeší mladí lidé v zahraničí i u nás.Příspěvky se na Radiožurnálu běží každou neděli ve 13:35. Radio Wave je odvysílá v pondělí mezi 12. a 13. hodinou.rozhlas.cz/radiowave/generacenarozcesti

Spustit audio