Grundfunk presents Sheila E.

22. březen 2015

Jarní sezona je v plném proudu, a tak jsme mimo hlavní téma, kterým bylo představení bubenice a muzikantky Sheily E., stihli také sázet do éteru jednu novinku za druhou. Došlo tak na britské The Impellers, izraelského mága Shimi Sonica, Američany Brooklyn Funk Essentials, německo-dánské duo Cool Million a v neposlední řadě na legendu žánru – kapelu Chic v čele s Nilem Rodgersem. Vedle Sheily E. jsme pozvali i na koncerty Marcuse Millera, který zavítá letos na jaře do nedaleké Bratislavy i samotné Prahy.

The Impellers loni vydali album My Certainty a na letošní rok si přichystali bonusovou nálož k tomuto CD v podobě instrumentálních skladeb z něj a řady remixů, jichž se ujali různí DJové. Nás zaujal ten od Adama Hignella, který si říká Ewan Hoozami (jeho práci jsme vám servírovali přesně před rokem v rubrice Groove Window). Stejně jako kapela The Impellers i on žije v Brightonu, městě muzikantům zaslíbeném.
www.facebook.com/pages/The-Impellers/49639811082

Chic v původním složení již bohužel nemají díky úmrtím hlavních postav šanci nikdy vystoupit. Kytarista Nile Rodgers proto nikdy neusiloval o vznik nové nahrávky s aktuální sestavou – to by prostě nebyli Chic, které svět zná. Ale to se změnilo, když bojoval se zákeřnou nemocí, zařekl se, že se pokusí ještě ve zbytku života věnovat maximálně tvorbě nových věcí. V tu dobu se zrodil nápad původní demoverze kapely tak, aby tak mohly být prezentovány jako tvorba od opravdových Chic. To je i případ prvního singlu I’ll Be There, jehož hudební motiv nakonec Nile Rodgers spolu s baskytaristou Chic Bernardem Edwardsem v roce 1980 propůjčili kvartetu Sister Sledge (kterému produkovali desku Love Somebody Today). Dnes jej tedy Nile prezentuje v podobě, v jaké jej nahráli před Sister Sledge právě Chic, oprášený o nános času a s The Martinez Brothers za vokály.
www.facebook.com/NileRodgersOfficial

31. března zažije Praha jednu velkou premiéru – do Lucerna Music Baru zamíří vůbec poprvé bubenice a zpěvačka, ale i občasná kytaristka a baskytaristka (což pravděpodobně diváci koncertu uvidí na vlastní oči) Sheila E. ze slavného rodu Escovedů. Dáma, která se díky svému umu a průbojnosti objevila po boku mnoha světových hvězd v čele s všeumělcem Princem, má za sebou již úctyhodnou řádku vlastních nahrávek. Momentálně brázdí Evropu se svým rok a půl starým albem ICON a my se zaměřili na celou její kariéru a zmínili jsme vše důležité, co se v jejím uměleckém životě událo.
www.facebook.com/SheilaEDrummer
www.facebook.com/events/1548304458759989/

Závěr našeho vysílání obstarala rubrika Groove Window, v níž se objevilo producentské duo Cool Million pánů Franka Ryleho a Roba Hardta. Tito tvoří dvojici již od roku 2007 a od té doby stihli dát dohromady 3 dlouhohrající desky plné soulu, diska a boogie. My vám ale zahráli dvě novinky z alba Sumthin’ Like This, které chystají letos vydat.
www.facebook.com/CoolMillion

<iframe width="100%" height="450" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/users/3851827&amp;auto_play=false&amp;hide_related=false&amp;show_comments=true&amp;show_user=true&amp;show_reposts=false&amp;visual=true"></iframe>

Tradiční migrénou bohů vás každou neděli od 22 hodin na Radiu Wave provází DJ Maceo a Viktor Mašát. Těšte se na funk, soul, groove a jazz.

Playlist:
The Jacksons – Living Together (A Dimitri From Paris disco re-edit) _ 2010 BBE 7:48
The Impellers – You Did It (Ewan Hoozami Remix) _ 2015 My Certainty (Remixes & Instrumentals) _ Légère Recordings 4:05
Shimi Sonic – All You Funky Boyz feat. Rowetta _ 2015 Home Town EP _ Brown Sugar 4:12
Marcus Miller – We Were There _ 2015 Afrodeezia _ Blue Note 6:46
Brooklyn Funk Essentials – Unique _ 2015 Funk Ain’t Ova _ Brooklyn Funk Essentials 5:33
Hippie Torrales – Never Quite The Same feat. Rosie Gaines _ 2010 MN2S 6:47
Sister Sledge – Got To Love Somebody _ 1980 Love Somebody Today _ Cotillion 6:49
Chic – I’ll Be There feat. Nile Rodgers _ 2015 I’ll Be There single _ Nile Rodgers Productions 5:09
Jayl Funk – Summercy Edit _ 2015 Nu Blends Vol. 15 _ Nu Blends 4:02
Yanivi – If You Wanna Fly (Remix) _ 2015 Nu Blends Vol. 15 _ Nu Blends 3:45

Sheila E. special
Sheila E. – The Glamorous Life feat. Prince (Club Edit) _ 1984 The Glamorous Life _ Warner Bros. 6:32
Sheila E. – Boy’s Club _ 1987 Sheila E. _ Paisley Park 3:56
Sheila E. – Soul Salsa _ 1987 Sheila E. _ Paisley Park 3:07
Sheila E. – Toy Box feat. Prince _ 1985 Romance 1600 _ Paisley Park 5:27
Sheila E. – Heaven _ 1991 Sex Cymbal _ Warner Bros. 4:37
Sheila E. & The E-Train – Paragon _ 2000 Writes of Passage _ Concord Jazz 4:18
C.O.E.D. – Waters of Life _ 2007 single 5:16
Sheila E. – Nasty Thang _ 2013 Icon _ Moosicus Records 3:24

Brenda Boykin – Hard Swing Travellin Man _ 2008 Chinchin Records 4:52

Groove Window
Cool Million – Sumthin’ Like This feat. Tim Owens _ 2015 Cool Million 4:46
Cool Million – Dontcha Wanna Dance feat. Marc Evans _ 2015 Cool Million 5:13

autor: Maceo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.