Hergot!: Bilanční posezení s velitelem ještěrů

18. leden 2015

Známý český religionista Zdeněk Vojtíšek, který je předním odborníkem na nová náboženská hnutí, si kromě akademických titulů vysloužil i jeden velmi zvláštní: Vesmírní lidé jej pokládají za velitele ještěrů, tedy nejvyšší personifikované zlo. Nejen proto jsme si ho ovšem pozvali jako hosta, byť i na Vesmírné lidi v rozhovoru došlo. Základní otázkou je, jaké události a trendy v oblasti nových náboženských hnutí a alternativních duchovních směrů pokládá za uplynulý rok 2014 docent Vojtíšek za nejvýznamnější.

V globálním měřítku půjde o skupinu Dvanáct kmenů, která propojuje svérázný křesťanský fundamentalismus s post-hippie způsobem života. Protože v rámci doslovného dodržování biblických nařízení pokládají za prospěšné tělesné trestání dětí, začala proti nim v Německu tvrdě postupovat policie. Světoví religionisté jsou prý tímto přístupem zděšeni: neprokázalo se totiž, že by byly děti týrány – tělesné tresty jsou prý spíš symbolické a ani nestojí v centru teologie Dvanácti kmenů. Bez ohledu na to, zda a nakolik je tento přístup k dětem přijatelný, ukazuje kauza Dvanácti kmenů jednu z výrazných třecích ploch mezi většinovou společností a malými náboženskými skupinkami. Nemusí přitom jít jen o tělesné tresty: v USA je například relativně početné hnutí křesťanských fundamentalistů, kteří prosazují „homeschooling“, což znamená, že neposílají děti do škol a „všechno důležité“ je raději naučí sami doma.

Na domácí půdě za pozornost stojí trestní řízení s Jaroslavem Dobešem, známějším pod přezdívkou guru Jára. V nepřítomnosti byl odsouzen k odnětí svobody za to, že provozoval metodu „odháčkování“, která je založena na léčbě psychických problémů pomocí pohlavního styku. Pomyslný háček, který v sobě člověk má a dělá mu problémy, může být podle zastánců této metody pomocí pohlavního styku odstraněn. Guru Jára takto odháčkoval desítky (a možná) stovky žen. Ukázalo se přitom, že v mnoha případech byl pohlavních styk nedobrovolný. Řada žen vypověděla, že předem nebylo úplně jasné, o co půjde. Místo tantrického zážitku je měl Dobeš prostě zneužít.

03044560.jpeg

Svět nových náboženských hnutí ukazuje často velmi bizarní a obtížně pochopitelné věci. Většina sebezvláštnějších hnutí ovšem postupem času – pokud nezanikne – obrušuje hrany a nakonec se ve společnosti etabluje, aniž by členové takových skupin byli nutně pokládáni za excentriky. V postupném procesu této přeměny jsou dnes podle Vojtíška v České republice některé menší letniční církve.

autor: Jan Škrob
Spustit audio