Hergot!: Biskupská synoda o rodině. Změnilo se něco?

29. říjen 2014

„Konkrétně se nezměnilo nic, přesto se změnilo všechno,“ shrnul Michael Martinek ve studiu výsledek biskupské synody o rodině, která se odehrála 5.-19. října ve Vatikánu. Synoda byla bedlivě sledována v církvi i mimo ni. Jak to nakonec všechno dopadlo a co to znamená pro další vývoj v Římskokatolické církvi vysvětloval v rozhovoru Michael Martinek, katolický kněz, teolog, učitel a vězeňský kaplan.

Synoda byla chápána jako přelomová ještě než začala, papež František totiž udělal vše proto, aby byla co nejotevřenější. To se nakonec týkalo jak samotné diskuse mezi biskupy, tak přístupu médií k dění na synodě. Jestliže tedy za Jana Pavla II. byly synody „ukázkovými ne-událostmi“ s předem připraveným scénářem, jak se píše na serveru Umlaufoviny.com, pak tato synoda byla opravdovou událostí. Její přitažlivost navíc zvyšovala kontroverzní témata, která pod téma rodiny spadají a kterými se měla synoda zabývat především. Tedy homosexualita a registrované partnerství, soužití nesezdaných párů, rozvedené (a znovu sezdané) páry a jejich přístup ke svátosti přijímání nebo otázka antikoncepce.

Velkou vlnu nadšených i pobouřených reakcí vyvolal dokument zveřejněný po první polovině synody, který se velmi otevřeně vyjadřuje o homosexuálních partnerstvích: „Aniž by byly popírány morální problémy spojené s homosexuálními svazky, je třeba poukázat na to, že existují případy, ve kterých vzájemná pomoc až do bodu obětavosti představuje cennou oporu v životě partnerů.“ Po vlně nadšení v liberálních kruzích uvnitř i vně katolické církve ovšem následovalo částečné zklamání po vydání závěrečného dokumentu po celé synodě. Zde totiž celé odstavce o homosexualním partnerství chybí.

Michael Martinek je však optimistický a tvrdí, že výsledný dokument na přelomovosti synody nic neubírá. Synoda především nemá za úkol formulovat žádné nové učení, ale spíš být úvodem k otevřené diskusi o otázkách rodiny, která má probíhat celý příští rok. A pokud bude probíhat tak otevřeně jako mezi biskupy ve Vatikáně, máme se na co těšit. Proto se změnilo všechno, i když konkrétně (zatím?) nic.

V Hergotu věnovaném synodě bude ovšem také řeč o postojích českého arcibiskupa Graubnera i roli papeže Františka, v biblickém okénku uslyšíte pikantní rodinnou historku ze Starého zákona a vypečená bude i hudební složka pořadu. Ta se nebude dotýkat problému katolické teologie rodiny s vatikánskou diplomatičností, ale spíše s monthypythonovskou drzostí.

Playlist:
Monty Python- Every Sperm is Sacred
Sister Sledge - We Are Family
Sonic Youth - Catholic Block
Radiohead - Bishop´s Robe
Father Pat Berkery - Celibacy

autor: Jakub Ort
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.