Hergot!: Dialog v katolické církvi? Zkoušíme to

4. září 2016

Dialog je v římskokatolické církvi složité téma. Jako ideál se uznává, hodně se o něm mluví, ale praktikuje se už o něco obtížněji. Zvlášť, když jde o dialog mezi laiky – tedy řadovými členy a členkami církve – a představiteli církevní hierarchie. To si vyzkoušela i psycholožka Veronika Francová.

Na počátku jejích snah bylo podivné odvolání Róberta Bezáka z funkce trnavského arcibiskupa. O důvodech odvolání se na Slovensku ani v České republice nemluvilo a nikdo nevěděl, proč vlastně musel Bezák odejít. V reakci na toto myšlení vznikla iniciativa Navštiv svého biskupa. Jako nejlepší způsob, jak něco zjistit, se totiž jevilo osobně se zeptat těch, kdo o tom mohli něco vědět – tedy právě biskupů a arcibiskupů.

Veronika Francová zdůrazňuje, že ji nezajímala vysoká církevní politika, ale prostě chtěla znát odpovědi na otázky, které ji trápily. Bohužel se jich ale nedočkala. Vzpomíná, že především na Slovensku měli někteří věřící po návštěvě biskupa pocit, jako by jim vynadali přísní rodiče – „Jdi do svého pokoje a vrať se, až budeš zase hodný.“

Angažovaní laikové se ale nenechali odradit a v květnu 2014 Veronika Francová stála spolu s dalšími u iniciace velkého setkání nazvaného Na cestě k dialogu v církvi. Nemluvilo se jen o případu arcibiskupa Bezáka, ale obecně o potřebě větší otevřenosti nebo třeba o úloze křesťanských médií. Pozvání přijali i někteří kněží, z biskupů ovšem nikdo. Druhé setkání se uskutečnilo v září 2015 a jeho ústředním tématem byla rodina. Podle Veroniky Francové si oficiální představitelé málo uvědomují, že vedle jakéhosi ideálu dokonalé rodiny jsou příběhy skutečných lidí s problémy a vztahy, které se mohou i bortit. Odezva ze strany vedení církve byla ovšem zase nulová.
Přes určitou deziluzi ale Veronika Francová v církvi setrvává a pokládá to za důležité. „V současné době potřebujeme společenství, které má v jakémkoli smyslu pozitivní program,“ říká k tomu. „To je Kristův program.“ A věří, že postupem času se situace bude zlepšovat.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.