Hergot!: Jak se slavil Hus v Praze i v Kostnici

13. červenec 2015

Oslavy 600. výročí upálení mistra Jana Husa nemohl tento týden v Praze nikdo přehlédnout. Neslavilo se ale zdaleka jen v metropoli. Mnoho maloměstských a vesnických evangelických a husitských sborů dalo přednost lokálnímu uctění reformátorovy památky – a pak tu byly samozřejmě mezinárodní oslavy přímo v místě konání osudového koncilu v Kostnici.

Moderátoři Hergot!u si ani netroufali věřit, že by někdo mohl stihnout jak události v Praze, tak ty od Bodamského jezera, o to zajímavější bylo setkání se dvěma členkami Církve československé husitské Kristýnou Mlýnkovou a Veronikou Matějkovou. Obě se zapojily do rok a půl trvajících ekumenických příprav v Čechách, které vyvrcholily toto pondělí, obě také pořádaly konfesně otevřenou pouť ke břehům Bodamského jezera.

Dým, který se přímo 6. července valil v Kostnici k obloze, nebyl sice součástí interaktivního programu oslav, jak by se možná dalo čekat (hořelo koupaliště), i tak ale švábské město pojalo jubileum českého reformátora důstojně. „Němci, jak jsem je poznala během studií, rádi slaví. A letošní výročí bylo zařazeno do širšího několikaletého programu připomínání osudového koncilu,“ vysvětluje Kristýna. Kromě místních luteránů a švýcarských protestantů s českými kořeny akce přitáhla do Kostnice pozornost řady dalších církví.

Jako zlomové vidí obě organizátorky i pozvání papeže Františka, který se rozhodl přijmout zástupce českých církví pořádajících tuzemskou část oslav v Římě.
Český program k výročí byl od počátku pořádán v ekumenické spolupráci, která bývá často komplikovaná rozdílnými konfesními náhledy. I tady se ale Kristýna s Veronikou shodují v tom, že vzájemná spolupráce církví byla ku prospěchu věci. Hus, alespoň podle nejčerstvějších dojmů z letošních událostí, dokáže více spojovat než rozdělovat. Nejde ale jen o něj. Ve stínu reformátora tak trochu neprávem stojí filozof a výrazný myslitel Jeroným Pražský, upálený necelý rok po Husovi. Nestálo by za to uspořádat něco i příští rok? „Právě na něho jsme dnes obě myslely při cestě do Hergot!u. Jestli nás někdo osloví, byly bychom pro,“ uzavírá Kristýna Mlýnková.

03426262.png
autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.