Hergot!: Jediové mezi námi

7. březen 2016

Popularita filmové ságy Star Wars dala mimo jiné vzniknout spiritualitě jediismu, k níž se jednotlivci a různá uskupení hlásí všude po světě. Není to přitom recese: pod na první pohled trochu absurdně působící slupkou se skrývá spiritualita, která do našeho světa poměrně dobře zapadá. Jediové našeho světa nejsou fantasté se světelnými meči, ale lidé, kteří u rytířů Jedi z Hvězdných válek hledají inspiraci na rovině základních etických principů a uchopování světa.

V Česku jediové působí v rámci Společenství Cesty Síly. Zdůrazňují, že kromě Hvězdných válek duchovní inspiraci čerpají i z jiných zdrojů (jako jsou východní náboženství nebo New Age) a filmy rozhodně neberou doslova. Ovládání Síly tak pro ně neznamená pohybování předměty silou vůle, ale spíš vnitřní rovnováhu a soustředění na psychické i fyzické dovednosti.

O českých jediích jsme si ve studiu povídali s religionistou Adamem Baudišem, který nás mimo jiné upozornil na poměrně zásadní rozrůzněnost hnutí jediů ve světě: ve Spojených státech působí organizace s propracovanou a přísnou hierarchií, zatímco v České republice je to přesně naopak. Saezar, jeden ze zakládajících členů Společenství Cesty Síly, v telefonickém rozhovoru vysvětluje, že čeští jediové nemají Mistry a spíš se učí jeden od druhého. Dovednosti, kterým se jediové v rámci svých seminářů věnují, mají skoro charakter starořecké kalokagathie – jde o sebeobranu, šerm nebo běh, ale také meditaci nebo komunikaci.

Zindra, rovněž zakládající členka, k zájmu o spiritualitu jediů ani nepotřebovala vidět samotné Star Wars. Vysvětlila nám ale mimo jiné svoje chápání tzv. temné strany Síly, kterou spíš než jako metafyzické zlo chápe jako temné nebo slabé stránky v člověku, se kterými se musí naučit pracovat.

03581735.jpeg

Jediové se distancují od pojmů náboženství a filozofie, přičemž preferují koncept živé víry. V jejím středu stojí právě Síla, která se podle nich ale stejně tak může nazývat Vesmírem, Bohem nebo Bohyní. Jediové tak tedy mohou být zároveň i křesťané nebo vyznavači jiného náboženství: z hlediska jediismu to není nic proti ničemu.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad! A hlavně ať vás provází Síla.

03583277.jpeg
autor: Jan Škrob
Spustit audio