Hergot!: Konec náboženství v Čechách(?)

29. září 2013

Co znamená cizí slovo sekularizace a je Česká republika opravdu nejateističtější zemí světa? Do premiérové sestavy Hergotu ve složení Petr Wagner, Jakub Ort a Dominik Čejka tentokrát přibyl jako host mladý evangelický teolog Pavel Roubík. Promluvil o příčinách a okolnostech odcírkevnění evropské společnosti v posledních dvou staletích s obzvláštním ohledem na českou kotlinu, která je často označovaná jako výjimečně nenáboženská.

A protože to s českou nenáboženskostí není tak jednoduché, mohli jste si společně s námi projít kromě historických a sociálních příčin sekularizace české společnosti také širokou škálu českých „něcistů“, fotbalových fanoušků, čtenářů horoskopů a oddaných vyznavačů vědeckého pokroku.

Popovídali jsme si také o tom, jaké výzvy sekularizovaná společnost klade církvím i jednotlivým věřícím a jak se k sekularizaci vlastně stavět. Rozhovor mezi náboženským a nenáboženským člověkem je totiž věc důležité, ale někdy složitá. „Český ateista“ se osobě třeba doví, že není tak důsledný ateista, jak by možná sám rád. A český křesťan zase to, že větší než víra a naděje je láska a té můžeme najít v odcírkevnělé společnosti víc než bychom čekali.

Kromě zpráv z náboženského světa a několika biblických veršů zazněla také smršť antiklerikálních songů. Písně s názvy Church is out (Charlie Musslewhite), Curch falling down (Little Feat) a Church breaks down (Halloween) mluví za vše. A to se ještě od zpěváka kapely Wilco dozvíte, že teologové nevědí nic o jeho duši...

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.