Hergot!: Liána smrti jako lék, droga i svátost

26. září 2016

Ayahuasca je liána, ze které se, spolu s dalšími rostlinami, připravuje stejnojmenný psychedelický nápoj. Změněné stavy vědomí se využívají při tradiční šamanské terapii a v poslední době se tento přípravek stává i velmi populárním artiklem na poli šamanského byznysu. Ve státech Jižní Ameriky lákají turisty na ojedinělý zážitek reklamní poutače už u letiště. Ayahuasca je ale také spojená se spoustou spirituálních a náboženských konotací. Ať už jde o původní šamanismus, křesťanský synkretismus, nebo hledače spirituálního smyslu, kteří doufají, že jim liána vyjeví pravdu o nich samých.

Antropolog Miroslav Horák zkoumal léčebné procedury v peruánském centru Takiwasi. Pomocí tradiční šamanské medicíny se zde léčí drogové závislosti. Pacienti zde tráví devět měsíců pod dohledem lékařů, kteří vystudovali západní medicínu, zároveň se ale pohybují v prostředí šamanských rituálů a synkretické katolické zbožnosti. Své zkušenosti z požívání ayahuasky probírají s terapeuty nebo své zkušenosti zaznamenávají výtvarně. „Rámcově vzato je to vždy o tom, že po požití té látky je člověk nucen konfrontovat se sám se sebou. Ten změněný stav vědomí je vlastně pouze a jednoduše o tom, kým jste a za koho se považujete,“ vysvětluje Horák podstatu zkušenosti s tímto rostlinným přípravkem. Ale ještě před tím člověk po požití ayahuasky úporně zvrací. Tuto nepříjemnou zkušenost ale šamani vykládají jako součást pročištění.

Miroslav Horák zkoumá užívání ayahuasky i v českém kontextu. Nutno říci, že je u nás, stejně jako v celé Evropské unii, nelegální. Její užívání zde ale přesto několik skupin organizuje. Někdy jsou to šamani přímo z Jižní Ameriky. Někdy jde o tzv. neošamanismus, kdy na tradici navazují lidé z Evropy a uzpůsobují si ji podle vlastního kulturního kontextu. Někdy tak vznikají zajímavé kulturní kombinace. „Léčivé písně se u nás občas zpívají v češtině, ukrajinštině či jinými slovanskými jazyky...“ popisuje Horák. Nakonec, jsou to tajné křesťanské synkretické církve z Brazílie, jejichž fungování Horák přirovnává ke skryté církvi za minulého režimu. Vzhledem k možným problémům se zákonem je opravdu obtížné se k jejich členům dostat.

03711700.jpeg

O nebezpečích a možném zneužití ayahuasky, o podrobnostech antropologického výzkumu i o šamanistickém byznysu uslyšíte ve zbytku pořadu.

Playlist:
Master´s Hammer – Aya
My Ticket Home – Ayahuasca
Gangrene – Vodka & Ayahuasca
Veronica Maggio – Ayahuasca
N'to – Ayahuasca

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.