Hergot!: Medicína made in Čína

2. květen 2016

Anticenu Bludný balvan dostala v roce 2016 od spolku skeptiků Sisyfos Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde v rámci obchodní spolupráce s Čínou vznikla ambulance tradiční čínské medicíny. Můžeme chápat čínskou medicínu opravdu jako šarlatánství? Jak koexistuje tradiční čínská a konvenční západní medicína? O tom v Hergot!u mluvila socioložka Tereza Stöckelová, která se působením nekonvenčních lékařských přístupů zabývá ve svém výzkumném projektu.

„Když se podíváte na výzkumy veřejného mínění, jestli lidé využívají nějaké léčebné metody, zjistíte, že těch lidí je strašně moc. Jsou to desítky, ne jednotky procent. Je to šedá zóna lékařských a terapeutických praktik, které koexistují s naší konvenční medicínou, koexistují v tělech pacientů a velmi často i v samotných ordinacích. Strašně málo se o tom ale ví,“ vysvětluje Tereza Stöckelová ze Sociologického ústavu AV ČR, co její výzkumný tým vedlo k zájmu o tento problém.

Čínská medicína, jedna z nejpopulárnějších alternativních lékařských praktik, si vysloužila větší pozornost nedávno právě v souvislosti s budováním obchodních vztahů s Čínou. V českém prostředí byla ale zaváděna již za minulého režimu. Dovezli ji sem čeští lékaři z války v Koreji a aplikovat začali především akupunkturu. Přístroje na akupunkturu vyráběla dokonce firma Tesla.

03618118.jpeg

Tereza Stöckelová nepřistupuje k praktikám čínské medicíny jako k podvodu nebo šarlatánství, protože se odchylují od představ západní medicíny, ale spíše zkoumá odlišnosti v představách o zdraví a o léčení a způsoby, jak se oba přístupy v praxi kombinují. Čínská medicína prý mnohem víc dbá na prevenci, lékaři nemají za úkol odstraňovat onemocnění, ale předcházet jim. Člověka chápe jako individualitu a zároveň jako celek zahrnující nejen orgány, ale komplexní síť vztahů, ve kterých žije. Čínská medicína ale není jedna, jedná se spíš o množství různých tradic. Navíc se sama dost přizpůsobuje kapitalistické výrobě a požadavkům na globálním trhu.

Dojde ale i na to, že i v západní medicíně existuje celé množství přístupů, které nejsou vždy zcela kompatibilní, a že spousta postupů z lékařské praxe nejde podložit klinickými studiemi a vědeckými principy.

Pokud chcete slyšet víc o čínské medicíně, ale také o proroku Elíšovi, který léčil vojevůdce Námana, nebo o aktualitách ze světa společnosti a náboženství, poslechněte si celý pořad.

Playlist:
Ulver – Thieves in the Temple
Medications – Safe and Sorry
Iggy Pop – Sickness
White Stripes – Girl, you have no faith in medicine

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio