Hergot!: Muslimům vstup zakázán

17. únor 2017

Nový americký prezident Donald Trump dal hned po nástupu do funkce najevo, že všechno, co sliboval v kampani, myslí úplně vážně a to i ve vztahu k muslimům a imigrantům. Opatření v amerických médiích nazývané „muslim ban“ a česky překládané jako zákaz vstupu muslimům zapovídá na 120 dní vstup na americké území příchozím ze sedmi vybraných zemí. Jak konkrétně opatření funguje, zda je opravdu namířené proti muslimům a jak na něj reagují dotyčné země i americká muslimská komunita jsme se ptali odborníka na mezinárodní vztahy a americkou politiku Jakuba El Ahmadieh.

Podle Trumpova nařízení do USA nesmí 120 dní vstoupit občané Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Občanům Sýrie je vstup zapovězen zcela. Cílem nařízení má být údajně získání času pro orientaci Trumpovy adminsitrativy v problematice a nalezení systematického dlouhodobého řešení. Při pohledu na seznam státu se nabízejí hned dvě otázky. Jedná se skutečně o nařízení proti muslimům? A pro právě tyto státy a ne např. Saudská Arábie?

Čtěte také

Odpověď na tu první otázku právě hledají americké soudy, které dočasně nařízení pozastavili a celý spor se pravděpodobně dostane až k nejvyššímu soudu. Jde právě o to, jestli nařízení není diskriminační a naporušuje tak první dodatek americké ústavy (V době nahrávání pořadu jsme ještě nevěděli, že federální soud rozhodl jednohlasně proti Trumpově nařízení. K tomu, zda nařízení diskriminuje muslimy se soudci zatím odmítli vyjádřit. Jisté ale je, že než rozhodne nejvyšší soud, bude to nějakou dobu trvat a nařízení platit nebude).

Odpověď na druhou otázku se nehledá snadno, podle Jakuba El-Ahmadieh jde ale o státy, ve kterých panuje nestabilní situace a které jako jisté bezpečnostní riziko vyhodnotila už Obamova administrativa.

Jakub El Ahmadieh upozorňuje, že ať už máme na cíl nařízení jakýkoli názor, jisté je, že z řemeslného hlediska se jedná o naprostý šlendrián. „Dle mého názoru nejvíc alarmujícím aspektem celé věci je fakt, že Donald Trump ani jeho okolí vůbec nechápou dosahy svého jednání a evidentně vůbec nechápou, jakým způsobem má stát fungovat,“ vysvětluje a připomíná chaos, které nařízení vyvolalo. Chvíli to vypadalo, že do USA se nedostanou ani sportovci, lidé, kteří již zde mají legální povolení k pobytu, nebo že někteří piloti nebudou moci vystoupit z letadla.

Smířlivý a vyvážený pohled hosta tentokrát doplním naštvaným playlistem amerických umělců, kteří nenechali na Trumpovi nit suchou a biblickým okénkém, ve kterém vzpomeneme pro změnu na zákaz vycestování. Totiž ten, který dal egyptský Faraon izrealskému lidu v knize Exodus.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Fatima Rahimi
Spustit audio