Hergot! o islamofobním hnutí: Každý je zodpovědný za svůj strach

29. květen 2017

Studentka politologie Eva Svobodová strávila několik měsíců na demonstracích skupiny Islám v České republice nechceme, procházela sociální sítě a dělala rozhovory s konkrétními lidmi. Zajímalo ji, kdo jsou lidé, kteří přišli v nebývalém množství do ulic protestovat proti náboženství, jehož vyznavače velká část z nich nikdy ani neviděla. Islamofobie je fenoménem, na který narážíme zas a znova i v našem pořadu a tak nás samozřejmě zajímalo, na co Eva přišla.

Zdá se, že jasně pojmenovat, kdo jsou lidé, kteří se zapojili do islamofobního hnutí, je v podstatě nemožné. Pestrost demonstrací dokládá Eva Svobodová vlastní zkušeností, potkala tam „ajťáka, pošťačku, svářeče z OKD nebo vysokoškolského profesora.“ Mluvit tedy např. o tom, že jde o lidi z chudších vrstev je rozhodně zjednodušující. Je však rozhodně pravda, že islamofobní hnutí bylo pro hodně lidí příležitostí vystoupit z každodennosti a to v mnohých případech nejen na náměstí, ale i přímo na pódia. Eva Svobodová to nazvala fenoménem „lidových kazatelů“. Kromě ideologů z vysokoškolského prostředí totiž hnutí dalo možnost i lidem z dělnických profesí formulovat své myšlenky před zaplněnými náměstími.

Zajímalo nás také, jak je to se vztahem islamofobního hnutí k tzv. křesťanským hodnotám. Zaštiťují se lidé v boji proti islámu křesťanskou vírou nebo spíše staví do popředí své sekulární hodnoty? Ani zde to podle Evy Svobodové není jednoznačné. „Lidé, se kterými jsem měla šanci mluvit, byli rozhodně spíše ateisté. Ten agresivní ateismus, který člověk v Čechách často vídá, je tam zredukován jen na ten islám. Křesťanská tradice se stává takovou zvláštní sekularizovanou památkou, kterou je třeba chránit asi tak jako třeba Pražský hrad.“

A jak je to vlastně se strachem, o kterém se v souvislosti s tímto hnutím mluví? Eva Svobodová tvrdí, že strach je rozhodně jednou z motivací, ale určitě ne jedinou. Pro spoustu lidí je prostě důležité postavit se proti establishmentu. Zvlášť na demonstracích byla ale hmatatelná i skutečná nenávist. I kdyby byl strach hlavním motivačním zdrojem, člověka, který jde na náměstí hlásat nenávist to podle Evy Svobodové ale neomlouvá. „Myslím, že každý je zodpovědný za svůj strach. Nechci být intelektuálsky povýšená, abych těm lidem říkala, že jen nemají ty správné informace a míří na špatné cíle.“

Eva Svobodová

Jaký mají islamofobové vztah k ženám v islámu i ve svých vlastních řadách? Dá se islamofobie léčit? Poslechněte si celý pořad s náloží zpráv, biblickým okénkem i skladbami o islamofobii všech možných žánrů.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.