Hergot!: Půst jako solidarita s Kristem

23. březen 2015

Postní období je v plném proudu. Těchto čtyřicet dní – od Popeleční středy do Bílé soboty – znamená v křesťanské tradici čas odříkání, ale i prohlubování modlitební praxe, větší soustředěnost na Boží přítomnost. Nejde totiž o odříkání pro odříkání samo.

Katolický kněz, teolog a spisovatel Aleš Opatrný v Hergot!u říká: „Je to způsob solidarizace s Kristem.“ V souvislosti s příběhem o Kristově čtyřicetidenním pokušení na poušti vidí docent Opatrný v postu způsob, jak se – byť částečně a nedokonale – přiblížit Kristu.

Principem postu je zkusit ze svého života vynechat něco, co je pro člověka jinak důležité. Dnes už vůbec nemusí jít jen o maso nebo vůbec jídlo. Docent Opatrný například v rámci postu omezuje čas, kdy je připojen k internetu. „Kvůli své práci si to samozřejmě nemůžu dovolit úplně,“ říká, „ale často si na internetu čtu různé věci prostě proto, že mě zajímají, a to se v rámci postu snažím nedělat.“

Studentka pastorační a sociální práce na ETF UK Anna Trusinová k metodám postu přistupuje podobně. V jídle velmi tradičně vynechává maso a k tomu přidává ještě cukr a mléčné výrobky, omezuje navíc i nakupování. Přestože je z křesťanského prostředí, k půstu se paradoxně dostala spíše svému církevnímu okolí navzdory, protože jako českobratrská evangelička k dodržování postního období nikdy vedená nebyla. Půst je pro ni přípravou na Velikonoce, dovedla ji k němu ale také zvýšená citlivost k různým typům přírodních a kulturních cyklů odrážejících se v našem životě.

Pro další zajímavosti a osobní zkušenosti obou hostů – i nějakou tu osobní zpověď ze zákulisí – si přehrajte celý Hergot! a v každém případě nezapomeňte, že Velikonoce už se blíží.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.