Hergot! Renegades 6: Odcházení od scientologů

1. březen 2015

V dalším vydání volného seriálu Renegades Hergot! zároveň navazuje na předchozí díl věnovaný scientologické církvi jako takové. Tentokrát se s panem Břetislavem a paní Marií podíváme na klasické téma Losing My Religion neboli odcházení z náboženského společenství.

Pan Břetislav a paní Marie nejsou úplně klasičtí renegáti, protože scientologickou církev sice opustili, ale se scientologií jako vírou (nebo spíš světonázorem) se identifikují i nadále.

Pokud vás zajímá, jak se z nekonvenční psychoterapeutické metody stala církev, která má své stoupence všude na světě, a jak se člověk nakonec rozhodne z této organizace odejít, vydejte se s námi znovu za panem Břetislavem, paní Marií a zakladatelem scientologie L. Ronem Hubbardem.

Ten krátce před svou smrtí mimo jiné řekl: „A další věc, kterou jsem objevil, bylo, že tyto potíže může napravit jen jednotlivec sám. Nelze je napravit pomocí drog, léků ani chirurgického zásahu, protože pracujete s lidským duchem. Myslím, že jsem převrátil a obrátil naruby spoustu názorů ‚expertů‘. Například, lidé chodí po světě a hledají odpovědi. Neuvědomují si, že odpovědí mají kolem sebe spoustu. Jen si nepoložili tu správnou otázku. A jestli se vám to zdá hrozně jednoduché, tak máte pravdu. Člověka těší složitosti a myslí si, že když se mu podaří přidat ještě trochu složitosti navíc, tak celou věc vyřeší. A to je past. Vydal se špatným směrem a důkazem toho je stav naší společnosti – od zahlcenosti drogami po plný arzenál atomových zbraní.“

Ze světského hnutí založeného právě na filozofii sebezdokonalování a optimismu co do možností jednotlivce se církev stala v podstatě přes noc. Kudy vede hranice mezi uznáváním scientologických principů a ochotou se v této církvi angažovat?

Čtěte také

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka