Hergot! s filozofem Davidem Černým: Bůh (možná) existuje

10. leden 2016

Po odvysílání pořadu s ateistou Robinem Kopeckým se zaplnila temná ateistická a skeptická zákoutí internetu vítězoslavným pokřikem: Bůh neexistuje a bylo to dokázáno přímo na vlnách Radia Wave! Filozofický teista David Černý se ale přihlásil o slovo a rozhodl se přednést své argumenty, které svědčí pro existenci dokonalé božské bytosti. Bitva pokračuje.

Nekončící spory o existenci Boha mezi ateisty a jejich odpůrci se neodehrávají jen v článcích a v panelových diskusích, ale především v internetových diskusích a často nabírají i formu více či méně humorných útoků. Rozhodli jsme se, že budeme spravedliví a nabídneme prostor v pořadu i druhé straně, a přivítali jsme ve studiu Davida Černého.

David Černý je filozof z Ústavu státu a práva Akademie věd, zabývá se analytickou filozofií náboženství a označuje se za filozofického teistu. Naše otázky tedy byly jasné. Existují filozofické argumenty pro existenci Boha? A v čem se mýlí radikální ateisté?

Čtěte také

Podle Davida Černého je filozoficky věrohodné postulovat existenci Boha jako dokonalé, vševědoucí a všemocné bytosti, která stvořila svět a udržuje ho v chodu. Nejlepším z mnoha různých argumentů je pro něj prostá úvaha, že je nepravděpodobné, aby tak složitá struktura jako svět vznikla prostě náhodou.

Jde podle Davida Černého nějak sledovat a doložit způsob, jak by Bůh zasahoval přímo do světa? „Působením Boha ve světě je jednak to, že ho udržuje v existenci a dal mu nějakou strukturu. To je ta první evidence, která nám naznačuje, že může být racionální věřit v existenci takového Boha. Pokud jsme v kontextu filozofického teismu a máme postulovanou bytost, která je všemocná a je tvůrcem těch zákonů, tak si nemyslím, že by byl nějaký rozpor v tom, že Bůh může porušovat přírodní zákony a že to i dělá.“

02955527.jpeg

Činění zázraků je tak podle Černého sice z Boží strany možné, ale do jejich zkoumání se moc nehrne. Tyto věci jsou podle něj až příliš ovlivněny osobní zbožností a lidským faktorem.

Kromě rozboru dalších argumentů ve prospěch existence Boha uslyšíte také, jak se k sobě má onen Bůh filozofů a Bůh věřících a nábožensky smýšlejících lidí a jaké osobní vztahy panují mezi Davidem Černým a ateisty. „S Robinem Kopeckým jsme přátelé a zrovna dnes jsme spolu byli na karamelovém dortu,“ řekl k tomu náš host.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.