Hergot! s Honzou Vrobelem: Vykročit z komfortní zóny

10. listopad 2015

Honza Vrobel se stal jednou z mediálních tváří české pomoci uprchlíkům, už když se v září vrátil s fotkami z maďarského Keleti. Už dávno je ale tváří folkmetalové kapely Cruadalach a pracoval také jako šéfredaktor časopisu Score. Jaký má vztah k východní spiritualitě, na kterou naráží ve svých písních, co si myslí o novopohanství spojeném s folkmetalem a z jakých náboženských a etických hodnot čerpá při pomoci lidem na útěku?

Je Jan Vrobel typický sekulární Čech, nebo má nějaký vztah k náboženství? Oblíbenou úvodní otázkou mířící k osobnímu vztahu k víře začali redaktoři Hergot!u i tentokrát. „Zaklínám se tou mantrou, kterou dneska slyšíte asi všude možně: Já nejsem věřící, ale vlastně jsem spirituální člověk,“ dostalo se jim odpovědi. Honza Vrobel kolem sebe rozdává energii a rozhodně netrpí málomluvností. Vyjádří se k lecčemu a ledacos prozradí i na sebe, takže u obecné mantry o spiritualitě rozhodně nezůstalo.

Kromě novopohanství a folkmetalu jsme se dostali i k boji s vlastní xenofobií. Honza se přiznal ke své vlastní rasistické a xenofobní minulosti i k tomu, jak se těchto postojů zbavil. „Souvisí to s vystoupením z komfortní zóny a s praskáním bublin,“ komentuje to. Nové obzory mu otevřelo cestování, setkání s cizinci, ale také vytrvalý každodenní boj s vlastními xenofobními předsudky.

Nutnost vykročení z komfortní zóny s sebou také jistě nese cesta na hraniční přechody ve východní Evropě. Zkušenost setkání s lidmi na útěku měla pro Honzu podle jeho vlastních slov nejen etický, ale i duchovní rozměr, který nakonec v rozhovoru shrnul takto: „Všechny posty jsou iluzorní a to, co zůstává pod nimi, jsou životy cítících bytostí, jejich důstojnost. Požehnání člověk získává skrze to, že má ostatní rád a že je ochoten jim nabídnout pomocnou ruku, když má tu moc.“

03505603.jpeg

Co k tomu dodat? Snad jen, že ve zbytku pořadu uslyšíte tradičně aktuality ze světa náboženství a společnosti, ale také biblické okénko ohlížející se za Dušičkami. Král Saul si bude povídat s mrtvým Samuelem a Dominik s Petrem a Jakubem si něco povědí o smrti a posledním soudu. Playlist bude tentokrát z úcty k hostu trochu tvrdší.

Playlist:
Pustina – Tuk v okenních tabulkách
Rome – Die Brandstifter
Irkalla – Refugee Camps
Cruadalach – Shiva World Dance Party

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.