Hergot! s Ludmilou Andršovou. Proč dělají mladí v Šumperku Kostel jinak?

2. květen 2017

Před čtyřmi lety vzniklo v Šumperku evangelikální společenství Kostel jinak. Slovo kostel podle Ludmily Andršové, blogerky, baristky a křesťanky, která se aktivně podílí na fungování spolku, vyvolává v Česku představu velké, chladné budovy. V čem je tedy šumperský Kostel jiný?

„Chtěli jsme říct, že jsme kostel, protože věříme. V Bibli kostel a církev znamená společenství, tedy lidi, ne nějakou budovu. Je to reakce na kulturu a tradice v České republice,“ vysvětluje Ludmila Andršová.

Většina lidí v Šumperku o Kostelu jinak slyšela a reakce jsou různé, někomu Kostel jinak připadá podivný, jiný ho vítá. Kostel jinak se snaží zapojit do kulturního dění města, nepořádat pouze uzavřené akce, ale dostat se víc mezi lidí. Pořádá pěvecké večery, koncerty a anglický tábor.

Kostel jinak má také velmi propracovanou a profesionální prezentaci. Členové, kterým se říká „domácí“, jsou většinou ve věku od dvaceti do třiceti let. Jsou mladí, mají trendy oblečení, tváří se nadšeně a snaží se působit, že Kostel jinak znamená kostel, který je cool. Jaký je ale obsah a názor jejich Kostela? Jak se staví ke společenským otázkám, například k homosexualitě?

Pusťte si celý pořad!

autoři: Jakub Ort , Jan Škrob , Fatima Rahimi
Spustit audio