Hergot! s Pavlem Junem: Věc s Kristem a postmoderna

25. leden 2015

Jak mluvit o křesťanské zvěsti v dnešní době? A jak mluvit o křesťanské zvěsti v dnešní době s mladými lidmi? Takové otázky si klade Pavel Jun, evangelický teolog, bluesový kytarista a celocírkevní farář pro mládež v Českobratrské církvi evangelické. Redaktory Hergot!u zajímají podobné otázky také, a tak Pavla Juna vyzvali, aby se s nimi podělil o to, na co přišel.

Když chce člověk něco někomu dobře vysvětlit, musí porozumět nejen věci samotné, ale i člověku, kterému ji vysvětluje. Pavel Jun je přesvědčen, že to platí i o křesťanské zvěsti, a tak se věnuje poslední dobou intenzivně nejen studiu Bible a teologie, ale také studiu sociologických knih o dnešní době. Snaží se přitom porozumět dnešní době, kterou lze nazvat postmoderní, a otázkám, které si dnešní člověk klade.

Zdá se, že to není nic jednoduchého. Nakonec Pavel Jun došel k tomu, že postmoderní člověk si příliš velké otázky neklade. Alespoň ne moc jasně a nahlas. Více než otázky následuje svůj životní imperativ, který prý zní: „Já sám, já musím sám. Musím sám projektovat, realizovat a prožít svůj život. Tady a teď a co nejplněji.“ Postmoderní člověk je podle Pavla Juna „zabraný, zasněný, ale možná také uvězněný do svého života“.

Jak do toho vězení doručit křesťanskou zvěst? Jak do něj proniknout? „Mým teologickým objevem je slovo konfrontace,“ říká k tomu Pavel Jun. „Konfrontaci se vyhýbáme, protože se nechceme konfrontovat s protikladem, ke konfrontaci patří strach a násilí. Mě ale fascinuje, jakým způsobem lidi vedl a nutil ke konfrontaci s Bohem a s druhými lidmi Ježíš. On to dělal přes radost: podívej, všimni si, je tu radost z tebe, Bůh nebo druhý má z tebe radost. Je to konfrontace skrze radost.“

Koho zajímá další část rozhovoru s farářem, který se vyznačuje tichým a nesmělým projevem, ale hlubokými a jasnými myšlenkami, nechť si poslechne celý pořad. Může se dozvědět, jak dnes mluvit o teologickém tématu par excellence – totiž o Bohu, ale také se zamyslet nad zprávami, biblickým oknem o obrácení svatého Pavla a zaposlouchat se do pravidelné porce hudby.

Playlist:
Sneaker Pimps – Post-Modern Sleaze
Lykke Li – Youth Knows No Pain
Waldemar Matuška – A tak dál nosíš po kapsách sny mládí
Beck – Youthless (Modern Guilt)

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.