Hergot! s Romanem Jochem: Konzervatismus a katolická církev

20. duben 2015

Lékař, publicista, předseda Občanského institutu, ale také přesvědčený konzervativec a katolík Roman Joch vyvolal svými veřejnými výroky o Augustu Pinochetovi, střílení separatistů nebo lidských právech řadu kontroverzí. V rozhovoru s redaktory Hergot!u se však profiloval jako liberální neokonzervativec a jednoznačně se distancoval od ultrakonzervativních kruhů navázaných na exprezidenta Klause.

Jak vznikl konzervatismus a co jsou jeho hlavní důrazy? Co má společného s katolicismem? Znamená být politicky konzervativní a být konzervativním katolíkem nebo katoličkou to samé? To jsou jen některé z otázek, na které odpovídal Roman Joch v díle o katolicismu a konzervatismu, který navazuje na miniseriál o katolicismu a moderních politických ideologiích. S Filipem Outratou, který prezentoval pro Hergot! vztah katolicismu a socialismu, se rozhodně shodl v tom, že křesťan se může politicky orientovat různě. „Ovšem nemůže být nacista nebo komunista,“ dodává k tomu Joch s tím, že právě důsledný antikomunismus je jedním ze znaků konzervativní politiky.

Čtěte také

Od základních myšlenkových důrazů klasického konzervatismu se rozhovor stočil přes první a druhý vatikánský koncil až k osobě současného papeže Františka. Joch přiznal, že v ekonomickém ohledu se František profiluje levicově, ale jinak jeho osobnost okomentoval vcelku přejně a vyzdvihl jeho lidskost a komunikační schopnosti. Hlavním úkolem římskokatolické církve v politickém ohledu má být ovšem nadále důraz na rodinu (a to na rodinu tvořenou ženou, mužem a dětmi) a také ochrana občanské společnosti před příliš všetečnou mocí státu.

Na otázku po jeho vztahu k otevřenému antisemitovi Adamu B. Bartošovi a ultrakonzervativnímu katolíkovi Petru Hájkovi odpověděl Joch jednoznačně. „Pro antisemitismus by nemělo být v řádné křesťanské církvi žádné místo. Antisemitismus je projevem nenávisti k bližnímu, a je proto krutě protikřesťanský. Bohužel, a v tom s vámi souhlasím, někteří lidé, kteří se považují za křesťany, jsou zároveň antisemity. To je ale problém jejich nekonzistence a špatného svědomí.“ Konspirační teorie jsou pak podle něj nebezpečnou záležitostí, která může dohnat k šílenství i jejich tvůrce, a pomýlené jsou prý i proruské nálady v části českých konzervativních kruhů.

Playlist:
Iggy Pop – I’m A Conservative
Conservative Man – The Heist
Capitalist Casualties – System Conservative
Eciton – Neo Conservative Control

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.