Hergot! se Sašou Uhlovou: Zneviditelňovaný islámský disent

18. září 2016

Začněme netradičně knižním tipem. V češtině vyšla kniha Karimy Bennoune s názvem Tady vaše fatwa neplatí. Autorka sbírala příběhy lidí, kteří žijí v zemích s muslimskou většinou, a zároveň usilují o společnost svobodnější, otevřenější, spravedlivější. Mnohdy se dostávají do rozporu s fundamentalisty a náboženskými konzervativci. Bennoune připomíná, že právě v zemích, kde se většina obyvatel k islámu hlásí, je zároveň nejvíc obětí islamistického násilí.

Se Sašou Uhlovou si povídáme trochu o této knize, ale hlavně o několika velkých tématech, která pro nás z její četby vyplývají. První z nich je selhávání Evropy tváří v tvář tomuto „islámskému disentu“. Zatímco tzv. pravice nevidí nebo nechce vidět rozdíly mezi různými cestami islámu a hází všechny muslimy a muslimky do jednoho teroristického pytle, tzv. levice – nebo „sluníčkáři“ – často přehlíží reálné utrpení lidí, kteří žijí v konzervativních muslimských společnostech nebo přímo pod nadvládou militantních islamistických organizací. Tito lidé, kteří by zastání Západu opravdu potřebovali, tak někdy slýchají, že jejich utrpení je potřeba akceptovat v rámci úcty k odlišné kultuře. Že i odlišná kultura může mít různé tváře, tak jako by najednou nebyla pravda.

Podle Saši Uhlové se plýtvá pojmem islamofobie. V důsledku toho si ti, kdo se hlásí k liberálním a/nebo levicovým idejím, často netroufají být tváří v tvář islámskému fundamentalismu skutečně kritičtí – aby na nich tato poskvrna neulpěla. Uhlová tedy doporučuje rozlišovat nenávist a snahy o upřímné rozkrývání komplexní reality. Kniha Karimy Bennoune přitom může fungovat jako dobrý výkop do debaty, v čem tento rozdíl spočívá. Jde především o solidaritu s lidmi, kteří to nemají lehké, ať už jako „alternativně“ smýšlející muslimové a muslimky, nebo jako lidé, kteří žijí v islámských společnostech a hlásí se spíš k agnosticismu nebo ateismu.

03474467.jpeg

Saša Uhlová přiznává, že si přehlížení, kolem kterého se náš rozhovor točí, všimla i u sebe: „Já jsem se poslední rok ve svých textech hodně zabývala fundamentalismem, ale zabývala jsem se těmi fundamentalisty a tím, proč lidé odcházejí bojovat do Dáeše (ISIS). Úplně jsem ale pominula lidi, kteří se proti tomu staví. A nejsou to jenom elity.“

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad!

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.