Hergot!: Shodneme se, že potraty nechce nikdo

20. listopad 2016

V návaznosti na nedávné události v Polsku jsme se konečně odhodlali pustit do nelehkého tématu potratů. Protože rádi překračujeme zdánlivě nepřekročitelné barikády, rozhodli jsme se oslovit socioložku a právničku Pavlu Špondrovou, která je pro-choice feministka, ale zároveň věřící katolička. Existuje v na první pohled nesmiřitelném souboji dvou pohledů na svět (pro-choice x pro-life) nějaké východisko?

V jedné věci je Pavla Špondrová skeptická. Pohled římskokatolické církve, ke které se hlásí, je totiž založen na dogmatu, že 100% lidská bytost vzniká v těle ženy už ve chvíli početí. Potrat je pak logicky vnímám jako zlo, jako vražda. Protože se o dogmatech obvykle nediskutuje, je těžké tuto situaci změnit. Pavla Špondrová vzpomíná na vlastní přípravu k biřmování, která byla právě v otázce zpochybňování dogmat náročná pro ni i ostatní zúčastněné.

Přesto ale Pavla Špondrová určité východisko nabízí. Napříč ideologickými tábory se podle ní totiž shodneme, že potraty si nepřeje nikdo. Být pro-choice podle ní ale znamená snažit se potratům účinně předcházet. To může konkrétně znamenat větší zapojení otce dítěte, ale především kvalitní sexuální výchovu, která mladým lidem zprostředkuje informace třeba o tom, že pohlavní styk vede k těhotenství. A právě tady vidí Pavla Špondrová problém: ti nejvíc pro-life jednotlivci a organizace velmi často zároveň zcela odmítají třeba sexuální výchovu na školách. Výsledkem je bludný kruh.

Pro-choice feminismus a správně uchopené křesťanství se ale podle Špondrové rozhodně nevylučují. Cituje přitom apoštola Pavla, který napsal: „Není už rozdíl mezi židem a pohanem, otrokem a svobodným, mužem a ženou. Vy všichni jste jedno v Ježíši Kristu.“ Právě skutečnost, že v církvi i v politice o záležitostech žen, ke kterým rozhodně potrat patří, rozhodují především muži, aniž by hlas žen byl brán dostatečně vážně, považuje Pavla Špondrová za jeden z nejzásadnějších problémů současné debaty.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad! Poprvé s Fatimou Rahimi jako stálou členkou hergot!ího týmu.

autor: Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.