Hergot!: Světlo v podzemí s Petrem Kumandžasem

1. únor 2016

Plastic People of the Universe, Půlnoc, Babalet, Egypt, Jolly Joker and The Plastic Beatles of the Universe. To jsou hlavní hudební projekty basáka, bubeníka a zpěváka Petra Kumandžase. Petra si redaktoři Hergot!u pozvali do studia, aby s ním natočili druhý díl pozapomenutého seriálu Světlo v podzemí o spiritualitě československého undergroundu. Řeč byla o tom, jak dát hudbě křesťanskou message, o zlomech v životě, v politice i hudbě a také o katolicismu, rastafariánství i pravoslaví.

Petr Kumandžas vypráví o svých zkušenostech a postojích pomalu, rozvážně a s téměř mystickým ponorem. Vzpomíná na způsob, jakým se snažil za normalizace spojit své křesťanské hledání s alternativní rockovou hudbou za hranicí oficiální kultury. Posloužily mu k tomu především texty zahraničních kapel, ale sám zdůrazňuje, že dělat ostrou dělicí linii mezi křesťanskou a světskou muzikou je nesmysl. Velmi silně ho vnitřně zasáhla také hudba největší legendy českého undergroundu Plastic People of the Universe.

Čtěte také

V kapele Egypt druhé poloviny 80. let, kterou dal Petr Kumandžas dohromady, už zaznívaly texty, jejichž duchovní přesah byl dost jasný. Ať už to byly básně Bohuslava Reynka, nebo biblické texty z knih Kazatel nebo Job. S koncem 80. let a zhroucením starých represivních struktur se otevřely také nové možnosti pro hudbu. Petr Kumandžas rozjel odlehčenější, hravější a přímočařejší projekt Jolly Joker and PBU. I zde se však objevovaly songy s duchovními přesahy, např. Tanec svatého Víta obracející se k Petrovu oblíbenému světci a patronu mládeže.

Právě svatý Vít se stal pro Petra důležitým i mimo jeho hudební život. V honosné katedrále svatého Víta dělal totiž několik let kostelníka. Tvrdí, že se v tomto zvláštním duchovním prostoru proměnil i on. Petrovy duchovní cesty jsou ale složitější a střetává se v nich ledacos. Ve dvaceti se obrátil ke křesťanství a přiznal se tak ke svému katolickému křtu, který absolvoval jako dítě. Po revoluci ho ovlivnila zkušenost z Ameriky, kde se účastnil soulových bohoslužeb a začal vstřebávat černošskou muziku. Nakonec ale skončil u pravoslaví, kde má ostatně své kořeny skrze řeckou rodinu.

V biblickém okénku navážeme na texty kapely Egypt a uděláme si exkurz k biblické mudroslovné literatuře. V zprávovém okně uslyšíte smršť zpráv o papeži Františkovi, která dosud neměla v rozhlasovém náboženském vysílání obdoby.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.