Hergot!: Taizé v Praze

21. prosinec 2014

Společný zpěv, modlitby, meditace a sdílení zkušeností víry, které patří ke světoznámé náboženské komunitě Taizé, se tentokrát uskuteční na sklonku roku v Praze. S Jirkou Matajem a Terezou Jaklovou si redaktoři Hergot!u povídali o tom, co je na Taizé přitažlivého, a také o organizaci setkání.

Taizé je francouzská vesnička, kde byla roku 1940 založena ekumenická křesťanská komunita. Bratři zde žijí v celibátu a v práci pro komunitu, místo je však otevřeno všem, nejen mladým lidem z celého světa, kteří se mohou na chodu komunity podílet po libovolně dlouhý čas svou prací a přitom se účastnit společných modliteb a zpěvu. Jirka s Terezou vzpomínají na své pobyty v Taizé s nadšením a váží si především zkušenosti sounáležitosti s lidmi z různých církví a národů, kterou zde mohli okusit.

„Najdete tam i lidi, kteří jsou konfliktní, ale ty hroty jsou obroušeny vzájemnou tolerancí, láskou a přijetím. Všichni jsou pozváni, všichni najednou mají i určitou hodnotu, protože pomáhají svou prací běhu té komunity.“ Hlavním tématem organizace pražského setkání je především zařizování bydlení pro účastníky z celého světa. Ti bydlí ve školách, ale také u lidí, kteří jsou ochotni je přijmout od 29. prosince do 1. ledna do svých bytů. Tenhle „křesťanský Taizé couchsurfing“ není pro hostitele podle Jirky a Terezy obětí, ale velkou příležitostí k setkání. Poutníci a poutnice z celého světa jsou skromné a stačí jim prý jen dva metry čtvereční pro spacák a karimatku. V době natáčení pořadu jich zbývalo ještě pět tisíc neubytovaných, takže se můžete stále směle přihlašovat jako hostitelé.

V pořadu uslyšíte kromě zpráv také některé typické písně z Taizé nebo se dozvíte, co znamenalo Taizé pro francouzského protestantského filozofa Paula Ricoeura.

Playlist:
P.O.D. – Youth of The Nation
Youth Matisyahu – Small Stars Remix
Youth Of Today – I Have Faith
Zůstaňte – Taize

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.