Hergot!: Transhumanismus, Second Life a spása ukrytá v technologiích

24. říjen 2016

Jaké náboženské praktiky jsou v módě ve virtuálním světě? Misionaří církve ve virtuálním chatu Second Life? A jak souvisí náboženství a technooptimistické vize transhumanistického hnutí? O tom promluvila v Hergot!u religionistka Zuzana Kostićová.

Zuzana Kostićová je původně odbornice na mayskou kulturu. Jak došlo k tomu, že teď mluví v rozhlase o náboženství, nových médiích a moderních technologiích? Odpovědí je pozornost, kterou vzbudil konec mayského kalendáře v roce 2012 a očekávání konce světa. Zuzana Kostićová sice věděla, že s původní mayskou kulturou to nemá nic společného, jako religionistka se ale rozhodla vyzkoumat, proč jsou tyto symboly pro lidi tak důležité. A tak se dostala k postmoderní spiritualitě, od které byl k novým médiím a technologiím už jen krok.

Jeden z jevů, který nás zajímal, byl virtuální 3D chat Second Life. Prostředí, kde se lidé mohou skrze své avatary setkávat, komunikovat spolu a věnovat se kultuře, byznysu nebo intimním vztahům. Zajímalo nás, jakou roli má v tomto prostoru náboženství. „House of Prayer neboli dům modlitby je veliký prostor, kde se odehrávají bohoslužby. Jde o univerzální křesťanský prostor. Hlavní pastor této komunity o sobě tvrdí, že je skutečný pastor Sjednocené metodistické církve. To je informace, která se někdy ověřit dá a někdy nedá,“ popisuje Kostićová nejdéle fungující křesťanský prostor v Second Lifeu. V některých případech prý ale identita doložit jde a existuje konkrétní laická kazatelka anglikánské církve, která působí jako kazatelka i skrze svého avatara.

Dalším tématem, které Zuzanu Kostićovou zajímá, je hnutí transhumanismu. Jeho představitelé jsou přesvědčení, že technologie budou v jednu chvíli schopny reprodukovat samy sebe a překonají tak schopnosti člověka. Nevidí v tom ovšem problém, naopak si od technologií slibují řešení všech zásadních problémů lidstva, na která nedokonalý lidský mozek nepřišel. Kostićová tvrdí, že důvěra a očekávání vkládaná do moderních technologií má až kvazináboženský charakter. Zároveň otevírá spoustu filozofických otázek. Je lidský život opravdu víc než jen souhrn dat? Dá se uploadovat do sítě a uskutečnit tak život věčný?

03728890.jpeg

Odpovědi na tyto a další veselé otázky uslyšíte, pokud si poslechnete celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Dominik Čejka
Spustit audio