Hergot!: Ve stínu Islámského státu

15. leden 2017

Islámský stát (Dáeš, IS, ISIS...) je organizace, která celému světu nahání hrůzu už nějaký čas. V knize s týmž názvem – prostě Islámský stát – se jí nově věnuje kolektiv autorů pod vedením Bronislava Ostřanského a Ondřeje Beránka z Orientálního ústavu AV ČR. S Ondřejem Beránkem jsme se rozhodli na Islámský stát podívat i ve studiu.

K zásadním otázkám bezesporu patří, v čem je Islámský stát jiný než starší organizace, které páchaly a páchají terorismus ve jménu islámu. Beránek vidí jako stěžejní dvě věci: za prvé to, že se Islámskému státu daří ovládat rozsáhlé území, a za druhé brutalitu, která se stala i nástrojem jeho propagandy. Právě otázka násilí je zásadní, i když na první pohled se může rozdíl jevit jako kosmetický – terorismus (ať už islamistický, nebo jiný) používá násilí, které se jeho aktérům zdá jako nevyhnutelný nebo nutný prostředek k dosažení konkrétních cílů. I mezi islamistickými organizacemi pak zaznívá kritika zbytečného násilí. Islámský stát se ale k věci staví jinak. Násilí se děje do značné míry na efekt, a čím brutálnější, tím lepší.

Právě efekt a póza hrají u Islámského státu velkou roli obecně. Beránek upozorňuje, jak se jeho bojovníci snaží zevnějškem, ale i pseudonymy, které si volí, zapadnout do apokalyptických proroctví ze středověku. Liší se také materiály v angličtině a arabštině – na potenciální rekruty a sympatizanty v arabském světě a mimo něj totiž platí trochu jiné věci.

Verše z Koránu a prorockých tradic vytrhávají propagandisté Islámského státu podle Beránka zcela nazdařbůh z kontextu tak, aby byli schopni jimi obhájit a podpořit v podstatě cokoli. Jedna z velkých otázek knihy Ostřanského a Beránka proto je, zda je Islámský stát vyhrocením islamismu, nebo spíš islamizací extrémismu.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad!

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.