Hergot!: Známá neznámá Marie z Magdaly

22. červenec 2012

Některé biblické postavy to mají těžké – spolehlivých dokladů o jejich životě je poskrovnu, mnohem více je legend a napůl pohádkových tradic, ještě více je pomluv a obskurních spekulací.

Snad nejhůře z postav Nového zákona je na tom Marie Magdaléna, jejíž svátek připadá právě na neděli 22. července. Historek o jejím životě kolovaly v ústní tradici snad desítky, nejpozději od poválečného objevu apokryfních textů se příběhu Ježíšovy mecenášky a následovnice pravidelně chytají fantazírující novináři nebo spisovatelé ve snaze vytřískat senzaci ve stylu „víme to, co se vám církev léta snaží utajit“.

Jakub Ort, Jan Škrob a Petr Wagner s hostem ThDr. Ladislavem Heryánem na telefonu se budou v dalším Hergot!u snažit najít pravý obraz této ženy, bez níž by mimo jiné třeba zvěst křesťanských Velikonoc nebyla zřejmě taková, jak ji známe dnes. V playlistu najdete tentokrát Herbalizer, Jimiho Hendrixe, Jesus And Mary Chain nebo Martu Kubišovou.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.