Polski podzim v Hergot!u: Jak chtěli ateisté naklonovat papeže

7. prosinec 2014

Epická trilogie Polski podzim v Hergot!u vrcholí rozhovorem, který se uskutečnil v konspiračním ateistickém bytě v centru Varšavy. Právě tam hergot!í tým zavedl psycholog, spisovatel, překladatel, publicista, filozof a předseda polské Humanistické společnosti Andrzej Dominiczak.

Cesta byla trnitá a odvážní redaktoři se museli nechat v noci vozit po Varšavě opilým taxikářem, který netušil, kam jede. O tom, jak málo toho ve skutečnosti víme, mluvil i Andrzej Dominiczak. „Nakonec jsme všichni agnostici,“ říká rezolutně. „Protože ať už jsme věřící, nebo nevěřící, jsou věci, které nemůžeme vědět jistě.“

Na rozdíl od mnoha ateistických osobností je i proto Dominiczak svolný k dialogu. Mimo mikrofon nakonec padlo, že by bylo zajímavé začít diskusí polských ateistů a českých křesťanů, protože jejich pozice ve společnosti je podobná.

S příslovečnou polskou náboženskostí to ale podle Dominiczaka není tak horké. „Většina lidí spíš v něco neurčitě a povrchně doufá,“ říká polský psycholog.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.