Polski podzim v Hergot!u: Zeptej se rabína

30. listopad 2014

Hergot! přináší druhou část polského podzimu. Ten se chtě nechtě přelévá do zimy, ale s láskou vzpomínáme na dny strávené v Polsku. To bylo ještě teplo. Zůstáváme zatím v nádherné Vratislavi, kde jsme po rozhovoru s paní Mariolou Abkowicz poobědvali tradiční polský hummus a špagety a pak se vydali za místním rabínem Tysonem Herbergerem.

Rabbi Herberger pochází ze Spojených států. Polsky mluví výborně, i když to popírá. A protože kdysi pracoval jako rozhlasový redaktor, nemuseli jsme se bát, že budeme mít málo materiálu. Dozvěděli jsme se všechno, navíc ve velmi elegantní a poutavé podobě.

Čtěte také

Pan rabín nás provedl po staré vratislavské synagoze. V té se dnes pořádají koncerty, ale k běžnému provozu a bohoslužbám se nepoužívá. Obec je přeci jen poměrně malá a – jak poznamenal rabbi – měl by tam při bohoslužbách každý sám pro sebe asi 50 metrů čtverečních.

Židovství má v Polsku podle Herbergera budoucnost. Přibývá mladých lidí, kteří jsou aktivní. Nové generace už vyrůstají s vědomím, že jsou židé, což je něco, co většina starších židů v Polsku nemá: o svém původu se velmi často dozvěděli až v dospělosti a to je přivedlo do obce.

Playlist:
Rzeszów Klezmer Band – Yoshke
Nigel Kennedy and Kroke – Kazimierz
Another Day in Ghetto
Chutzpah – Ask the Rabbi

autor: Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.