Z univerzity na bojiště: Hergot! s Tomášem Lindnerem o knize Můj syn terorista

23. červenec 2017

Letos vyšla kniha Můj syn terorista od novinářů Tomáše Lindnera a Ondřeje Kundry z týdeníku Respekt. Kniha se snaží proniknout do problematiky dnešního evropského džihádismu. Zaměřuje se především na mladé Evropany, kteří přijali radikální verzi salafistického islámu a pro svou novou víru byli ochotni přidat se do řad tzv. Islámského státu v bojích na území Sýrie. Najdeme tu rozhovory s džihádisty, jejich rodiči, se sociálními pracovníky nebo akademiky, kteří se radikalismem zabývají. Pozvání do Hergot!u přijal jeden z autorů knihy Tomáš Lindner.

„Radikální salafismus, džihádismus se netýká pouze rodin muslimských přistěhovalců. Ideologie nebo motiv, který je v pozadí teroristických útoků, může nakazit skoro kohokoliv,“ tvrdí novinář a spoluautor knihy Tomáš Lindner. Autoři si pro svou analýzu zvolili úzkou skupinu evropských muslimů – konvertity. Fenomén evropských konvertitů k radikálnímu islamismu je významné téma, jehož výzkum je stále v počátcích. Mnoho skutečností je však již zmapováno. Patří mezi ně například systém verbování mladých Evropanů do ozbrojených složek tzv. Islámského státu. Radikální konvertité vytvářejí pestrou skupinu lidí s odlišným zázemím a sociálním statutem. V Německu jsou například tři z nejznámějších německých radikálních salafistů rodilí Němci – jeden z nich byl původně hasič, druhý amatérský boxer a třetí právník.

Čtěte také

Často jsou společným jmenovatelem problémy se zákonem – mohou to být například krádeže nebo drobné přestupky. V takových případech jde většinou o mladé muže s nižším vzděláním a nejistou perspektivou. Je zajímavé, že pro ně náboženství do jisté chvíle nehraje žádnou roli. Převažující profil evropských džihádistů se ale může zásadně lišit stát od států. Ve Francii se například jedná převážně o mladé lidi, kteří pocházejí z vyloučených oblastí. Ve Velké Británii je podle dostupných dat více radikálů se středoškolským, dokonce s vysokoškolským vzděláním.

Kniha Můj syn terorista od novinářů Tomáše Lindnera a Ondřeje Kundry

Podle Tomáše Lindnera, k samotné radikalizaci mladých lidí může dojít velmi banálním způsobem. Mladého jedince osloví charismatický člověk – verbíř, lídr party, naváže s ním přátelských vztah a pozve jej na setkání s dalšími lidmi podobného věku. K setkání s verbířem, který se snaží získat mladé lidí na stranu radikálního salafismu, může dojít třeba v posilovně. Pak následuje seminář ideologického školení. I takový může být začátek cesty v neformálním prostředí vzdáleném od mešit, která v některých případech končí smrtí na bojištích syrského území.

A jakou roli při radikalizaci hrají sociální sítě? Jak sami sebe vnímají džihádiste? Jak se k tomu staví jejich rodiče? Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad!

Čtěte také

Tomáš Linder, autor knihy Můj syn terorista
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.