Hissing Fauna si v High Five půjčuje kazety z knihovny

21. listopad 2014

Pražská kapela Hissing Fauna, kterou nejčastěji uslyšíte hrát v malých klubech a sklepeních, na svých nahrávkách cituje devadesátkový indie rock a své garážové hrdiny. Není divu, že její frontman Jakub Mareš vybral mezi pěti zásadními deskami v dalším díle rubriky High Five první desku Oasis nebo třeba vzpomíná na to, jak si z městské knihovny půjčil kazetu Sonic Youth.

Oasis – Definitely Maybe
Bylo to první cédéčko, které jsem si kdy koupil. Mám pocit, že to definovalo směr hudby, který se mi dodneška líbí. Předtím jsem se jenom snažil poslouchat hudbu, protože se to tak dělalo, ale tohle byla první deska, co se mi fakt líbila. Od té doby poslouchám nejvíc písničky s kytarama.

Sonic Youth – Experimental Jet Set, Trash and No Star
To byla zas první deska od Sonic Youth, kterou jsem slyšel. Tehdy jsem ještě neměl internet a často člověk slyšel o nějaké kapele dřív, než se skutečně dostal k té hudbě. Jednou jsem si půjčil tuhletu kazetu v městské knihovně a konečně slyšel Sonic Youth. Pamatuju si, jak se mě někdo ptal: „Tak jaký to je?“ A já odpověděl, že to je jiné, než jsem si představoval, ale líbí se mi to.

Red House Painters – Rollercoaster
Mám ji dodneška rád. Symbolizuje pro mě, že tě rock nemusí jenom nakopnout energií, ale je to taky hodně o nostalgii a melancholii a o tom, že si jenom někam lehneš, ohulíš to a posloucháš si to jenom tak někde na gauči.

03256330.jpeg

Casiotone for the Painfully Alone – Twinkle Echo
Tahle deska pro mě představuje dobu, kdy jsem přestal poslouchat kapely a začal se víc zajímat o sólo lo-fi projekty.

Luna – Penthouse
Zdá se mi, že jsem začal tohle album poslouchat moc pozdě. Bylo by krásné, kdybych ho poprvé slyšel před deseti lety, ale dostal jsem se k němu teprve před třemi. Je na něm strašně moc věcí, co mám rád – střídmý zvuk, bublavé kytary, které ale zároveň nechávají spoustu prázdného místa, skvělé písničky, skvělý zpěv a to album mi drží pohromadě.

Čtěte také

autor: Miloš Hroch
Spustit audio