Jáchym Topol v High Five: Konečně jsem ocenil Švejka

8. květen 2015

Rubriku pěti nej jsme rozšířili od muziky i k oblíbeným filmům a knihám. Spisovatel Jáchym Topol je autor, jehož díla by mnoho čtenářů zařadilo do své oblíbené pětice. On sám sahá po klasice, kterou zbavuje nánosů klišé ze školy, ale i po knihách, na které se dávno zapomnělo.

Jaroslav Hašek – Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války
Je to strašné klišé, ale baví mě Švejk od Haška. Četl jsem ho ze zoufalství, protože jsem neměl nic jiného. Četl jsem to úplně jinak. Na téhle knížce lpí tolik nánosu. Švejkárna, česká povaha. To není pravda. Švejk není člověk, který by strkal lidi pod sebe, aby se nějak vyvýšil. To je člověk, který chce s nějakým podivným humorem přežít ve strašlivých podmínkách. Byl to pro mě obrovský zážitek.

Texty Pavla Zajíčka
Pavel Zajíček a jeho kapela DG 307 celkem nedávno vydala několik cédéček dohromady. Já jsem tím strašně ovlivněný a to je generační. Od sedmnácti jsem poslouchal texty Pavla Zajíčka, které knižně úplně nemůžu, ale věci jako Pták utrženej ze řetězu a Anarchistická milenka, to bych tady mohl citovat.

Jack London – Bílý tesák
Se svou dvanáctiletou dcerou jsem teď do školy přečetl Bílého tesáka od Jacka Londona. Je to nádherná kniha, která mě strašně poznamenala. Je to čtení pro mladé lidi a je tam všechno. Odvaha, boj, přemáhání sebe sama, statečnost, a ještě je to v pestrobarevných kulisách zlatokopeckého Klondiku.

03379185.png

Cormac McCarthy – Vnější tma
Teď budu seriózní. Mám rád jednu knihu od Cormaca McCarthyho, což je autor, u kterého jsem měl takový snobismus. Než vyšla ta strašně slavná Cesta, tak ho nikdo neznal. Po ní se z něj všichni mohli pominout a já jsem začal být snob. Ale Vnější tma, o těhotné holce, která putuje, je skvělá.

Isaac Bashevis Singer – Stará láska
Stará láska je soubor povídek Isaaca Bashevise Singera a strašně rád se k němu vracím. Je to vypravěč povídek, který se zabývá nejdůležitějšími věcmi (láska, smrt a šílenství) a umí to dělat úplně klasickým způsobem. Žádná postmoderna, žádné míchání časů, je to tradiční vyprávění třeba z dob Shakespeara.

Ludwig Fels – Láska je nesmysl
Tohle vyšlo v raných devadesátkách, kdy u nás vycházelo strašně moc knih v obrovském, socialistickém nákladu padesáti tisíc kusů, ale nikdo už to nekupoval. Je to příběh strašně nešťastného, zahořklého, tlustého kluka, který prochází různými neštěstími a hledá svou mámu. Je to nádherná kniha, psaná nádherným jazykem, ale nikdo ji nezná.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.