Mudhoney v acidovém High Five prochází zábavní park s The Stooges a Butthole Surfers

25. květen 2015

Jenom málo kapelám se podaří udržet na pódiu tak dlouho, a jak jsme se mohli znovu přesvědčit na pražském koncertu, seattleští Mudhoney se drží už přes čtvrt století. Dali se dohromady po garážích a malých klubech městečka amerického severozápadu, kde se zrodil grunge. Tam taky poprvé slyšeli Butthole Surfers, významné zástupce americké hardcorepunkové scény 80. let, jejichž desku Psychic... Powerless… Another Man’s Sec zmiňuje frontman Mudhoney Mark Arm po boku s kytaristou Stevem Turnerem v dalším díle High Five.

Gang of Four – Entertainment

Steve Turner: Entertainment je raná punková deska, kterou jsem si koupil, když mi bylo patnáct. Gang of Four mi otevřeli svým způsobem oči a začal jsem přemýšlet o politice, hladu a všech tématech, o nichž zpívali. Donutilo mě to jít i do knihovny a přečíst knihy, ke kterým bych se bez této nahrávky možná nedostal.

Townes Van Zandt – Delta Momma Blues

Steve Turner: Byla to první nahrávka, kterou jsem od Van Zandta slyšel. Byl jsem z toho úplně nadšený a pořád to trvá.

Butthole Surfers – Psychic… Powerless… Another Man’s Sac

Mark Arm: Já vyberu Butthole Surfers a jejich album Psychic… Powerless... Byli jsme součástí toho, co se v raných 80. letech dělo na hardcorepunkové scéně, a oni byli jedna z prvních kapel, co doslova odpálila všechny kolem. Když poprvé přijeli do Seattlu, nikdo nevěděl, kdo jsou. Pamatuju si, že to byla jedna z nejšílenějších show, co jsem kdy viděl. Měli dva bubeníky – byli to bratr a sestra. Jejich rytmika byla hrozně zvláštní, znělo to jako jungle. Mohl jsem říct první EP nebo Rembrandt Pussyhorse, ale vybírám Psychic… Powerless…, protože je to delší.

Discharge – Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing

Mark Arm: Jako další dávám Discharge a Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing – je to brutální punk rock, a když jste ve správném rozpoložení, zdá se vám celá deska jako jeden splývající song. Tím správným rozpoložením samozřejmě myslím LSD – je to totiž nejlepší deska, kterou jsem kdy poslouchal na LSD. Možná trošku temná a brutální a to je něco, co třeba nechcete v rauši slyšet. Kytary jsou tak husté, na acidu vám to připadá, jako byste procházel zrcadlovým sálem.
Steve Turner: Curt z Meat Puppets v jednom rozhovoru říkal, že Discharge jsou nejvíc psychedelická kapela, kterou slyšel.

The Stooges – The Stooges a Fun House

Mark Arm: Pátá deska – tedy ta, kterou vybíráme společně, je vlastně takový double pack: První eponymní deska The Stooges a Fun House. Nemůžeme je oddělit. Koupili jsme si je zároveň už kdysi dávno. Obě mají ale velice odlišnou atmosféru.
Steve Turner: Já jsem spíš pro první album, Mark zas pro to druhé.
Mark Arm: Na Fun Houseu jsou některé momenty, které nenajdete nikde jinde – třeba konkrétně song Fun House. Podle mě by takto měla vypadat jazzová fúze – je to rock, ale navrch tam slyšíte freejazzové kompozice.
Steve Turner: Jo, v neposlední řadě měly tyto nahrávky velký vliv na Mudhoney.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.