Studio Needles sní v High Five o jeskyní romanci androidů a svačí koblihy J Dilly

27. únor 2015

Sci-fi tematika se prolíná snad vším, co spolu Jonáš Rosůlek a Adam Boháč dělají. Ať už je to hudební projekt Fremeni, názvem odkazující k pouštním kmenům známým z knižní klasiky Franka Herberta, nebo tvorba studia Needles, známá především díky impozantní devítihodinové audioknize Solaris, kterou nedávno ocenila i porota hudebních cen Vinyla. Vlastním soundtrackem dovypráví příběh Stanislawa Lema o tajemné planetě, kde si myslící oceán pohrává se vzpomínkami vědců obývajících výzkumnou stanici. V High Five se tentokrát vypravíme do jejich hudebního vesmíru.

Kenji Kawai – Ghost in the Shell

To je soundtrack k takové kultovní manga věcičce, je to romantický příběh o androidovi. Inovátor Kawai k tomu udělal hudbu a je z toho přímo japonská opera. Jak z jeskyně.

Lonnie Holley – Just Before Music

03326152.jpeg

Objevil jsem takovou desku, vyšlo to v roce 2012 na labelu Dust-to-Digital. Vydávají starou americkou folk music. Lonnie Holley je hudebník a umělec, dělá věci z odpadků a Dust-to-Digital s ním nahráli dvě alba. Jedno z nich je Just Before Music a to se mi moc líbí.

Pepe Deluxe – Queen of the Wave

Dál vybíráme skandinávské duo Pepe Deluxe. Vyrábí si dost efektů synťáků sami a vzniká z toho něco, co na první poslech zní jako starý bigbít, ale přitom je to elektronické jak blázen.

J Dilla Donuts

Pro mě je zásadní hiphopová deska Donuts od J Dilly. Měl z těch hiphopových producentů takový hodně inovativní přístup.

Erol Alkan – Beyond the Wizard’s Sleeve

Hodně se mi líbí projekt Erola Alkana. Erol je takový starý děda, který dělá house už asi tisíc let. A na závěr jsem moc rád, že jsme se vyhnuli Chemical Brothers a Orbital, přestože je máme taky moc rádi.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio