Neutral Milk Hotel: V letadle za nesmrtelností

19. leden 2012

Na příkladu louisianské indie rockové kapely Neutral Milk Hotel a frontmana Jeffa Manguma se dá dobře pozorovat, jakým způsobem vzniká kult.

Zásadním faktorem je schopnost umět v pravý čas odejít a to kapela dokázala víc než dobře. V letech 1996 a 1998 vydala dvě zásadní alba, On Avery Island a In The Aeroplane Over The Sea, která sice dost výrazně vyčnívala ze záplavy podobných indie rockových desek, těžko by ale někdo předem odhadnul, jak moc legendárního statusu především druhá jmenovaná nahrávka dosáhne.

O In The Aeroplane Over The Sea, která před několika dny vyšla v reedici v luxusním boxu společně s většinou vydaných tracků Neutral Milk Hotel a několika raritními písněmi, se přitom nedá říct, že by působila nějak výrazně cool. V roce 1998, tedy v momentu, kdy se kytarové kapely začaly nořit do hlubin elektronických zvuků, zněla deska přísně archaicky. Kombinace akustických a elektrických kytar a dechů nenapovídala, že by deska měla mít výraznější úspěch. Navíc vrátila na scénu formát konceptuálního alba, který se na konci 90. let zdál nenávratně ztracen v hlubinách rockové historie. Zvlášť lákavě nepůsobilo ani téma – deska vyznívá jako zhudebněná love story zpracovávající notoricky známý příběh židovské dívky Anny Frankové, která se neúspěšně skrývala před nacisty v zadním traktu kancelářské budovy v Amsterdamu.

02532553.jpeg

Místy až surrealistické texty, obrovské charisma zpěváka a skladatele Jeffa Manguma a především fakt, že se kapela rozpadla v době, kdy směřovala na vrchol slávy ve světě alternativní hudby, ale nakonec desce přisoudily bezmála kultovní status. Když v roce 2005 vyšla první reedice In The Aeroplane Over The Sea, v bookletu měla připojené vyznání od držitelů ceny Grammy a největších superhvězd současného indie rocku The Arcade Fire, kteří k Neutral Milk Hotel obdivně vzhlížejí už od počátku kariéry.

Přestože frontman Jeff Mangum koncertoval i po rozpadu kapely a při zvláštních příležitostech hrál některé písně Neutral Milk Hotel, druhá vlna zájmu o tuhle kapelu se zvedla až v posledním roce, kdy Mangum intenzitu živého hraní znatelně zvýšil. Už tenhle fakt způsobil ve fanoušcích Neutral Milk Hotel téměř beatlesovskou horečku, která se ještě vystupňuje v březnu toho roku, kdy bude Mangum headliner a kurátor festivalu All Tomorrow's Parties.

02532552.jpeg

Doba na vydání box setu s kompletní tvorbou Neutral Milk Hotel tedy nemohla být příhodnější. Milovníkům alba In The Aeroplane Over The Sea připomene, že debutová deska On Avery Island není o nic horší, fanouškům současné indie rockové hudby zase ukáže, kde leží kořeny desítek současných kapel. Především ale potvrzuje známou a skoro až klišovitou pravdu, že když je píseň opravdu silná, trendy nejsou důležité.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio