Al Cisneros: Ultimátní stoner!

11. květen 2012

Před svým pražským koncertem poctil studio Radia Wave návštěvou Al Cisneros, basista a zpěvák legendárního kalifornského tria Sleep.

Jejich alba Volume One (1991) a hlavně Sleep’s Holy Mountain (1993), která svérázně rozvíjejí odkaz Black Sabbath, jsou ceněna jako jedny ze základních kamenů stoner/doom metalu. Další desku obsahující jedinou hodinovou skladbu, na níž Sleep pracovali několik let, odmítl jejich label v této podobě vydat. Kapela se zase nechtěla vzdát své vize, takže spor nakonec vedl k jejímu rozpadu.

Kytarista Matt Pike založil heavy metalové High On Fire, Al Cisneros a bubeník Chris Hakius zase vytvořili hypnotické psychedelické duo Om. Poslední album Sleep mezitím vyšlo v mírně pozměněné neautorizované verzi jako Jerusalem (1999) a posléze v definitivní reedici pod názvem Dopesmoker (2003). Sleep se dali v posledních letech několikrát znovu dohromady u příležitosti různých koncertů (letos jsou headlinery prestižního festivalu Roadburn); bicích se ujal Jason Roeder z Neurosis.

Co svedlo členy Sleep znova dohromady? Jak těžké bylo naučit se hodinovou skladbu Dopesmoker zpaměti? Co nového u Shrinebuilder? Podle jaké odnože hinduismu se jmenuje chystané album Om? Poslechněte si záznam rozhovoru s ultimátním stonerem Alem Cisnerosem!



autor: Robert Candra
Spustit audio