Kuchyňský pop Ducktails

5. únor 2013

Ducktails, původně nenápadný boční projekt Matta Mondanila ze skupiny Real Estate, sbírají čím dál tím větší popularitu. Jak skupině pomůže jejich nová deska The Flower Lane?

Jedno ze starších videí zobrazuje amerického hudebníka Matta Mondanila během mikrokoncertu v jeho vlastní kuchyni – než začne hrát, nabídne několika posluchačům pivo přímo z ledničky. Jiný příběh – na podzim loňského roku měl Matt Mondanile coby Ducktails vystoupit v žižkovském klubu Final. Nějak se ale zapomněl v Polsku, nechal si postupně ujet tři vlaky a na vlastní koncert nedorazil. Po krátké diskuzi s fanoušky prostřednictvím twitteru ale okamžitě slíbil, že pokud se majitelé vstupenek na nikdy neodehraný koncert kdykoliv dostaví na kterékoliv jiné vystoupení v Evropě, budou mít automaticky zajištěný vstup zdarma.

Nejsou to jenom nepodstatné detaily, naopak – Matt Mondanile je totiž ten typ člověka, jehož autorská hudba velmi přesně koresponduje s jeho povahou. Je stejně tak srdečná, klidná a vesměs pozitivní jako je on sám. Pod hlavičkou projektu Ducktails, který byl původně jeho boční aktivitou provozovanou společně s působením v kapele Real Estate, vydal už čtyři desky. Ta pátá, o kterou se postaral prestižní indie label Domino Records, vyšla před několika dny a jmenuje se The Flower Lane.

Jeho hudba se na ní příliš nezměnila, posun je jenom drobný a vlastně už tradiční – od počátečních pokusů založených na lo-fi estetice Mondanile postupně přetváří Ducktails v regulérní kapelu s plným zvukem. S nadsázkou je možné říct, že Matt Mondanile opustil svoji kuchyni a přemístil se do studia, kde kromě typicky rozostřené kytary zní třeba i saxofon.

02821786.jpeg

Jinak je ale vlastně vše při starém – jak název desky The Flower Lane napovídá, Ducktails jsou pořád okouzlení šedesátkovým revivalem, pořád jde o skupinu v jistém slova smyslu permanentně intoxikovanou. Jejich východisky je vždy především melodie, podpořená ležérním zpěvem a doprovozená aranžemi, které působí velmi sevřeným dojmem, ale nikdy vlastně nepřekvapí.

Překvapit ale vlastně ani nemá – Ducktails nepatří do první ligy nezávislé hudby a Matt Mondanile ani takové ambice pravděpodobně nemá. Vyvolává spíš dojem člověka, který rád zazpívá svým kamarádům na večírku, a čím víc hostů se dostaví, tím je jeho nálada lepší. V případě Ducktails je ale tenhle autentický a velmi srdečný přístup o hodně sympatičtější než snahy neustále experimentovat. Pokud si totiž člověk na Ducktails zvykne, jeho přehrávač deska The Flower Lane neopustí hodně dlouho.

Ducktails – The Flower Lane (Domino Records 2013)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio