BOSS & sekretářka: Dělat lidem spoko

27. únor 2013

Po úspěchu Planet se o pozornost hlásí další kapela z prostředí slezského nezávislého labelu MMM. Máme pro vás recenzi minimalistického debutu olomouckých BOSS & sekretářka.

Unna, Planety, Ambellyn, Plešatá zpěvačka a další. Kapely z labelu MMM patří k tomu nejzajímavějšímu, co se v posledních letech zrodilo v tuzemské nezávislé hudbě – třeba vedle o něco staršího pražského kolektivu Silver Rocket, jehož podzemní talenty jsou ale většinou už lety prověřené. Různorodé party z MMM nespojuje ani tak žánr jako spíš přístup k muzice; do velké míry je všem vlastní originální hlas a sympaticky neokázalé sebevědomí.

BOSS & sekretářka jsou na domácí scéně výrazní už tím, že jde o kapelu instrumentální (bicí, basa, kytara, synťáky), která si vystačí s koncertní projekcí propojenou s bubny. Na MMM vyšlo jako download jejich debutové album Zanech řečí, kolekce sevřených minimalistických písní postavených v první řadě na hybných rytmických figurách basy a bicích, které střídmě doplňují klávesy a kytara. Špetka hranatého noise-rocku, špetka matiky, ale přitom hodně uvolněný, až taneční feeling. Jak sami říkají: „Celé to stojí na tom, že chceme dělat lidem spoko.“

02836754.jpeg

Dvacet minut chytré hudební zábavy profrčí jako nic, na koncertě by se rádo sneslo dvakrát tolik. Člověk si tak stačí všimnout, že s postupem alba kapela trochu víc přitlačí na kytary, maličko si poškrábe lebku, když se v impresionistické skladbě Pták objeví náznak smooth jazzových klávesových ploch, ale zase ho uklidní melodie jak vypůjčená od pouštních klasiků Yawning Man, a pak si to hned pustí znova.

BOSS & sekretářka dokonale zapadají do neformální filosofie MMM: „ustálit solidní prostor pro krásnou a divnou muziku“. A ještě se na to dá trsat. Tak Zanech řečí a (jako vždy na MMM) stahuj zdarma!

BOSS & sekretářka: Zanech řečí (MMM, 2013)

autor: Robert Candra
Spustit audio