Kontroll: Kloktat asfalt

6. březen 2013

Jako zatím poslední release společenství Silver Rocket vydalo svůj dlouhohrající debut Asfalt bratrské duo Kontroll. Patří k tomu nejlepšímu, co pražský kolektiv poslední dobou vypustil do světa.

„Asfalt přirozený či smůla skalní čítá se mezi nerosty. Zapáchá po živici, snadně se zapálí a hoří plamenem svítivým a silně čmoudivým. Asfalt cenil se již ve starověku a samo řecké jméno jeho asfaltos (od upevňuji) svědčí o výtečných vlastnostech,“ praví se v Ottově slovníku naučném pod heslem asfalt. A výtečné vlastnosti nelze upřít ani stejnojmennému albu dua Kontroll. Bratři Holubové, kteří mají celou tuhle parádu na triku, jsou jednak skvělí muzikanti, jednak duše kolínského (respektive kutnohorského) klubu Holubník a jednak fandové do (především lokálního) fotbalu. Ke všem těmto „funkcím“ by se daly libovolně lepit přívlastky typu neúnavní, zarputilí, inspirující apod.

Ale zpátky k Asfaltu. Minimální prostředky: basa, bicí, hlas, slovo. Maximální nasazení. Jestli vás nebaví rakeťácká klasika, tedy Gnu, Lyssa, Fetch!, Deverova chyba, nebo třeba táborští Amerikáni Sabot, asi vás Kontroll nechytnou. Jestli baví, budete nadšeni. Noise rocková alternativa si u nich podává mozolnatou pracku s dědictvím českého androše, ve vzduchu smrdí punk a na první poslech z toho tečou litry potu. Ondřej Ježek za šavlemi se ho rozhodně nesnaží zapudrovat – mezi písničkami jsou naopak schválně nevystříhané hlasy udýchaných muzikantů, kteří vtipkují, co kde pokazili.

02842059.jpeg

Je otázkou osobního vkusu, jestli rytmické torzo kapely „stačí“, nebo ne. V každém případě Kontroll jsou za pomoci originálních bicích a basy protlačené bůhvíjakými mršidly schopni vyrobit strhující zvukové textury, které jsou stejně bohaté jako intenzivní.

Na skutečně vynikající počin (a ani nevíte, jak rád to říkám) pak povyšují Asfalt texty. Existenciálně naléhavé, minimalistické ve formě a mnohoznačné ve významu, prosté všech prázdných hříček a zbytečností, které by se stejně cestou pozurážely, kolářovsky přísné a neúhybné, se smyslem pro civilní, silnou metaforu a zkratku. Snad jen v závěrečné skladbě Sierra se mezi chlapsky pádná slova vplíží trochu moc patosu, ale celkově je to možná nejlepší poezie, kterou jsem v tuzemské muzice slyšel. Přičtěte obal, který svou strohou krásou ideálně koresponduje s obsahem, a máme tu jednu z nejkvalitnějších domácích desek poslední doby.

Kontroll: Asfalt (Silver Rocket, 2012)

autor: Robert Candra
Spustit audio