Balič Lil Yachty není internetová známost na jednu noc

4. květen 2016

Osmnáctiletého červenovlasého Atlanťana Lil Yachtyho předchází pověst internetové senzace. Ke slávě ho vynesla virální vine parodie, stačilo pak jen zatlačit na manažerskou a stylistickou pilu a nová ikona byla vržena do světa. Příval milionů poslechů na sebe nenechal dlouho čekat. Jeho značka je stavěna jako komplexní korporátní identita. Pro mnohé tak představuje modelového rappera současnosti.

Slovní spojení internetový rapper má v sobě něco ze staromilského přání vměstnat mezi offline a online svět tlustou dělicí čáru. Nedávný článek o tomto fenoménu, zveřejněný na serveru HotNewHipHop, ukazuje, že opravdu nejde o rapování v HTML kódu. Jak tomu tak u „internetových“ přívlastků v kultuře bývá, jde o celospolečenský fenomén v distribuci kultury a významů, zejména o tzv. attention economy, tedy ekonomii pozornosti, informovanost a osvojení postupů ceněných v komunitě, která určuje trendy. I když historka, že Lil Yachty nezná rozdíl mezi gifem a memem, svědčí o tom, že to s tímhle exkluzivním pojetím „internetovosti“ nebude zas tak horké. Oním vlivným společenstvím je totiž v současném rapu zejména ostrov kreativity atlantského „weird rapu“, od jehož břehů se Lil Yachty aka Lil Boat odrazil.

Jeho raketový úspěch je do značné míry dílem dvou generačně vzdálených postav. První je zasloužilý manažer známý pod jménem Coach K, který kdysi vynesl nahoru Gucci Manea i Migos a Yachtyho protlačil pod značku Quality Control Music. Díky přátelství s jeho otcem zná prý Lil Yachtyho od dětství, o Yachtyho rapových ambicích se ale dozvěděl až na pravidelném sezení, kam zve lokální DJe, aby mu pouštěli nové objevy. Druhým Yachtyho pomocníkem je pak šedá eminence a zázračné dítě Ian Connor – mimo jiné kreativní ředitel ASAP Rockyho, jinak tastemaker a stylista, jemuž svůj obdiv vyjádřila i legenda futuristické módy Raf Simons. Byl to právě Ian Connor, kdo se zasloužil o jeden z Lil Yachtyho kariérních milníků, tedy procházku po molu na přehlídce módní značky Kanyeho Westa, kde hrál vedle Connora a Young Thuga Lil Yachty ústřední roli.

Co do vrstevníků stojí za Yachtym i jeho beaty od počátku hlavně kámoš Burberry Perry. Produkoval průlomovou baličskou hymnu 1Night i aktuální minutu a půl dlouhý popěvek All Times, kde Yachty hlásí, že „svůj samopal nosí pořád při sobě“. To by znělo jako velkohubé motto věrné rapovým standardům, nebýt melodie z devadesátkového batolecího animáku Lumpíci (Rugrats). Ve hře je totiž jakoby komiksová nadsázka a napínání rapových stereotypů. Když Yachty mluví o ledu, nemyslí tím dealování bílého prášku, ale společnou řeč těla a kostek ledu. Sám o svém ospalém nosovém vokálu říká, že připomíná animovanou figurku, jeho poetika ale nutně nevychází z nezralého pohledu na dospělácký rap.

Drtivá většina úspěšných rapperů začínala v podobném věku jako Lil Yachty. I když se do hudby naplno opřel teprve loni na podzim, má za sebou už cestu k uvědomění, že drogy jsou pro děcka a Bernie Sanders nabízí změnu. Sesazený král undergroundového dark R’n’B SpaceGhostPurrp se mu vehementně snažil prodat své outletové beaty, po odmítnutí se ho ale kvůli své amfetaminové bipolárnosti snažil shodit coby domnělého gaye, na což Lil Yachty odpověděl diss trackem Run It, a bývalého idola tím společně s kámošem Playboicartim přerostl o dvě hlavy.

Kromě zářivě červených copánků a ležérního vintage námořnického oblečení tvoří Yachtyho nezaměnitelnou „jachtařskou“ image nepochybně značně neortodoxní poloha hlasu. Mutující médium vysokého a apatického vokálu se Lil Boat nebojí ještě víc vykroutit autotunem nebo rovnou spustit falzet jako ve školním sboru. Ohledně svých idolů a vlivů samozřejmě většinou namachrovaně mlčí a srovnáním s Futurem se vehementně brání. V jeho projevu ale nejde přeslechnout převrácené ozvuky vládce chicagského drillu Chief Keefa nebo bezstarostného tanečního bopu dvojice Sicko Mobb. Lil Yachty za svůj splněný sen označil společný track se Souljaboyem, který má údajně přerůst v plnohodnotné pokračování legendárního mixtapu Pretty Boy Millionaires, který už před šesti lety Souljaboy nahrál společně s Lil B’m.

Jeho „žvýkačkový trap“ je podobně bezstarostně přímočarý, jako byl devadesátkový „rap rock“ nebo miléniový pop punk a nu-metal. Co se týče atlantské identity, Lil Yachty sám sebe staví mimo gangsterskou i hipsterskou Atlantu, je prý prostě kluk z předměstí. Přestože má jeho hudba chytlavost reklamních jinglů, to, co se nabízí, není prázdný produkt, ale potřebná aktualizace současného rapového zvuku.

autor: Lumír Nykl
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka